Terveiset Torontosta – lähikuvassa globaali Ethereum-yhteisö

Joseph Lubin EDCON 2018 -konferenssissa

Lohkoketjut ovat jo monelle tuttuja, jos ei muuten niin ainakin ilmiönä. Kuinka paljon Bitcoinin louhinta vie energiaa? Miten kryptovaluuttoja verotetaan? Onko kyseessä pelkkä huijaus vai muuttuuko koko internet? Mitä tarkoittavat kryptokissat ja miksi niiden ensimmäisestä sukupolvesta maksetaan järjettömiä summia?

Näitä kysymyksiä ei juuri mietitty 3.-5. toukokuuta Torontossa pidetyssä Ethereum-yhteisön EDCON-konferenssissa, johon pääsin osallistumaan Fuugin säätiön arvokkaalla tuella. Menin konferenssiin yksityishenkilönä. En edustanut mitään yritystä tai tiimiä vaan itseäni – suomalaista Ethereumista kiinnostunutta teologia ja opettajaa, joka vaikuttui vuosi sitten teknologian yhteiskunnallisista lupauksista niin paljon, että päätti alkaa tehdä siitä kasvatustieteen väitöskirjaa. Syksyllä toin lohkoketjukeskustelun työyhteisööni, ja nyt oli luontevaa jatkaa aiheeseen perehtymistä Ethereumin ytimessä.

EDCONin järjestää Ethereum-yhteisö. Ensimmäisessä tapahtumassa Pariisissa 2017 oli 380 osallistujaa, nyt Torontossa meitä oli 800, ja 2019 tähdätään jo yli tuhanteen (paikka on yhä avoin). Puhujia Torontossa oli satakunta – perustajajäsenistä kouluttajiin, yliopistolaisista startup-väkeen ja rahoittajista Web 3 -kehittäjiin. Yhteishenki oli hyvä, innostunut tekemisen meininki välittyi esityksistä ja taukokeskusteluista. Ryerson Universityn Ted Rogers School of Management tarjosi puitteet onnistuneelle tapahtumalle.

Juttelin Ethereum-säätiön japanilaisen johtajan Aya Miyaguchin kanssa. Hän oli tietoinen Suomen tilanteesta ja kannusti meitä kasvattamaan toimintaa. Ainakin Helsingissä onkin kokoontunut varsin vireä Ethereum Meetup, ja ylipäätään lohkoketjutilaisuudet alkavat Suomessa selvästi kasvaa pienen piirin tapaamisista suuremmiksi massakokoontumisiksi.

Keskustelin myös monien muiden kiinnostavien ihmisten kanssa, kuten torontolaisen Blockgeeks-koulutusfirman opettajien, lontoolaisen Oraclize-yhtiön johtajan ja italialaisen ohjelmoijan, josta tulikin läheinen kumppani konferenssissa. Kiinnostavia juttukumppaneita olisivat olleet myös Ethereumin keksijä Vitalik Buterin ja ConsenSysin Joseph Lubin, mutta nämä keskustelut jäivät nyt tulevaisuuteen. Tämän jutun kuvassa näet Lubinin näkemyksen siitä, mitä tarkoittaa lohkoketjuissa keskeinen käsite decentralization.

Kirjoitin kokemuksistani Medium-blogijutun, joka käännetään myös kiinaksi. EDCONin sivuilta löytyy myös hyvin videoita niille, joita esitykset tarkemmin kiinnostavat.

Ethereum-yhteisö edustaa minulle sellaista tervettä, nöyrää ja viisauteen pyrkivää ajattelua, jota lohkoketjukentällä voisi näkyä paljon enemmänkin pelkän oman edun tavoittelun sijaan. Ethereumin ydinkehittäjät pyrkivät edistämään koodin avulla avointa maailmaa, toisten huomioimista ja reilua peliä. Eri asia on, miten tuo tavoite käytännössä sitten toteutuu. Usein on nimittäin käynyt niin, että vapauden esitaistelijat ovat itse huomaamattaan luoneet vielä ankaramman kontrollikoneiston. Tämä uhka on mielestäni hyvin tiedostettu Ethereum-yhteisössä, ja teknologisia perusratkaisuja kehitetään ajatellen koko ajan kriittisesti niiden yhteiskuntaeettisiä vaikutuksia. Tässä nuori mielipidejohtaja Vitalik Buterin tekee mielestäni jatkuvasti uraauurtavan rohkeaa työtä.

Lämmin kiitos vielä Fuugin säätiölle tämän vierailuni tukemisesta. Ollaan lohkoketjuista mitä mieltä tahansa, ne eivät ole tähdenlento vaan pysyvä ja kasvava ilmiö, josta on hyvä ottaa selvää.

Jätä kommentti