Suomenkielinen dokumentaatio AgOpenGPS-järjestelmään

Maatalous on ala, jossa tietotekniikalla ja automaatiolla on valtava potentiaali työtehon ja tuloksen lisäämisessä. Näiden hyödyntäminen on kuitenkin pitkälti kaupallisten ratkaisuiden varassa ja siitä johtuen monesti hyvin kallista. 

Traktorin ohjaus pellolla suoria linjoja pitkin on aihe, johon monella viljelijällä olisi kiinnostusta. Kaupallisia ratkaisuja on helposti saatavilla, mutta niiden hinta rajoittaa hyödyntämistä isolla osalla tiloja, joissa traktorikalustoa ei joka vuosi tai edes vuosikymmen uusita.

AgOpenGps on avoimen lähdekoodin järjestelmä tähän tarpeeseen. Ohjelma pyörii kosketusnäyttö-pc:llä traktorissa. Ohjauksen anturit ja moottori pyörittämään rattia on kytketty Arduinon kautta. Ohjaus perustuu RTK-korjaussignaalin sekä kiihtyvyysanturien käyttöön GPS-signaalin kanssa. Tällä saavutetaan muutamien senttien tarkkuus peltoajossa, joka vähentää päällekkäisajoa verrattuna ihmisen ohjaamaan traktoriin. Kuljettajan työn helpottumisen lisäksi viljelijä säästää tuotantopanoksissa, työajassa sekä maatalouden ympäristöpäästöt voivat vähentyä tuotantopanosten tarkemman käyttämisen myötä.

Järjestelmän komponentit maksavat noin kymmeneksen kaupallisesta ratkaisusta ja komponenttien kokoonpano onnistuu hiukan elektroniikkaa harrastaneelta. Projektin dokumentaatio tarvittavan kokonaisuuden rakentamiseen on kuitenkin kovasti hajanaista, tiedon löytäminen on haasteellista myös englanniksi. Suomessa on paljon viljelijöitä, jotka voisivat järjestelmän ottaa käyttöön ymmärrettävän ja kattavan dokumentoinnin avulla.

Olen yhden laitteiston kasannut ja nyt kirjoitan Fuugin apurahan tuella projektista suomenkielisen dokumentaatiopaketin. Tämä julkaistaan avoimella lisenssillä vapaasti hyödynnettäväksi.

Lisäksi tarvittavat RTK-korjaussignaalit voidaan tarjota vapaasti käytettäväksi. RaspberryPi:n ja GPS-vastaanottimen muodostama tukiasema tarjoaa noin 20km säteellä sijainnistaan toimivan signaalin. Projektin testausta varten pystytetään tälläinen tukiasema pk-seudulle ja tarjotaan data avoimen palvelun kautta kaikkien käytettäväksi, myös muissa kuin maatalouden sovelluksissa. Tällöin senttiluokan GPS-tarkkuus on saavutettavissa muutaman sadan euron vastaanottimella.

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomenkielinen dokumentaatio AgOpenGPS-järjestelmään”

Jätä kommentti