Fuugin säätiö päätti tukea Linus Nymanin väitöskirjan tekemistä vuonna 2014. Väitöskirjan otsikko on ”Understanding Code Forking in Open Source Software – An examination of code forking, its effect on open source software, and how it is viewed and practiced by developers.”
Väitöskirja tutkii ns. ”forkkaamista” (code forking) avoimen lähdekoodin (free/open source) ohjelmissa. Laajasti määriteltynä forkkaminen on olemassa olevan koodin käyttäminen pohjana uuden ohjelman luomisessa. Kaikki avoimen lähdekoodin lisenssit takaavat oikeuden forkata.
Tämä taattu oikeus forkata vaikuttaa monella merkittävällä tavalla sekä ohjelmien kehitykseen että kaupallisiin seikkoihin. Tärkeydestään huolimatta, forkkaamisesta on olemassa erittäin vähän tutkimusta.
Väitöskirja pyrkii vastaamaan kolmeen päätutkimuskysymykseen:
1) Mikä on forkkaamisen merkitys?
2) Mitä mieltä koodaajat ovat oikeudesta forkata? (Millainen on hyvä/huono forkki, milloin pitäisi/ei pitäisi forkata, ja mitä mahdollisia velvollisuuksia on mikäli päättää forkata?)
3) Miksi forkataan? Mitkä seikat motivoivat hakkereita forkkaamaan?
Näiden tutkimuskysymysten lisäksi väitöskirja tutkii myös forkki -sanan alkuperää, sen yhteyksiä Unixiin, sekä sen muuttuvaa luonnetta viime 5-10 vuoden aikana.
– Väitöskirja on loppusuoralla, ja tarkoitus olisi saada sitä julkaistua vuoden 2015 alkupuolella. Fuugin avustuksella saan projektia maaliin, kertoo Linus Nyman.
Yksi kommentti artikkeliin ”Linus Nyman: väitöskirja forkkaamisesta”