Lohkoketju tiivistää luottamusta

Lohkoketju (engl. block chain) on teknologia hajautetun tietokannan rakentamiseen. Tietokantaan lisätään tietoja lohko kerrallaan, ja jokaisessa lohkossa on mukana kryptografisesti varmennettu linkki edelliseen lohkoon. Näin lohkot muodostavat ketjun, jossa vanhoja lohkoja ei voi poistaa tai muokata.

 

Lohkoketjusovelluksia: virtuaalivaluuttaa ja versionhallintaa

Tunnetuin lohkoketjuun perustuva sovellus on virtuaalivaluutta Bitcoin. Nimestään huolimatta se ei sisällä mitään erillisiä ”kolikoita” vaan kyse on julkisesta ja jaetusta tietokannasta tilisiirtoja. Jokaisella käyttäjällä on yksi tai useampi tili, ja maksu tapahtuu siirtämällä saldoa tililtä toiselle. Tilisiirto menee läpi, jos enemmistö maailman Bitcoin-tietokoneista varmentaa sen, eli tulee kryptografisella menetelmällä laskettu konsensus siitä, että yhteiseen ketjuun lisätään uusi lohko. Sen jälkeen tilisiirtoa ei voi peruuttaa. Bitcoin-lohkoketjun koko on tällä hetkellä noin 100 GB ja se kasvaa kokoajan.

Toinen tunnettu lohkoketjuun perustuva sovellus on Git-versionhallinta. Toisin kuin Bitcoin, Git-historian konsensusta ei lasketa automaattisesti useiden koneiden kesken, vaan manuaalisesti ihmisten välillä sopien. Esimerkiksi Linuxin kehityksessä Linus Torvalds sanoo viimeisimmän sanan siitä, mitä muutoksia Linux-ytimeen tehdään eli hänen kopionsa git-lohkoketjusta on viime kädessä se virallinen versio.

Mielenkiintoinen uusi lohkoketjuun perustuva sovellus on Ethereum. Se on virtuaalivaluutta kuten Bitcoin, mutta sen konsensuksen laskentaosuus on paljon laajempi ja siihen voi esimerkiksi ohjelmoida sopimuksen, joka automaattisesti siirtää saldoa tililtä toiselle mikäli määrätty ehto täytyy. Tällaiset ohjelmoidut sopimukset poistavat tarpeen käyttää esimerkiksi luotettua kolmatta osapuolta, kuten vaikka tuomaria. Luottamus kasvaa, koska yhtälöstä poistuu aiemmin kolmantena osapuolena käytetty ihminen tai organisaatio. Tietokoneohjelmat eivät petä tai aja omaa etuaan edes painostettuna, kuten ihminen voisi. Virtuaalivaluuttojen tapauksessa nykymuotoisten pankkien tarve poistuu, koska ihmiset eivät enää tarvitse pankkeja täsmäyttämään ja takaamaan tilien saldoja.

 

Tukea luottamusta lisäävälle teknologialle

Lohkoketjuteknologiaan on asetettu paljon odotuksia, vaikka vielä ei tiedetä mitä kaikkia sovelluksia siitä voi kehittyä. Kansainvälisellä Linux Foundationilla on käynnissä Hyperledger-hanke, jossa etsitään lohkoketjun sovellutuksia teollisuudelle ja yritysmaailmaan. Suomessa Fuugin säätiö tukee teemavuoden 2017 aikana erityisesti lohkoketjuihin liittyvää tutkimusta ja kehitystä.

Siinä missä Internet mullisti tiedonsiirron ja mahdollisti, että eri puolilla maailmaa olevat ihmiset voivat lähettää tietoa toisilleen silmänräpäyksessä, lohkoketjut saattavat mahdollistaa ennenäkemättömän tavan lisätä ihmisten välistä luottamusta ja tehdä sopimuksia valtioiden rajoista ja kulttuureista riippumatta. Lähitulevaisuus näyttäköön, mitä kaikkia lohkoketjujen hyödyntämisen tapoja keksitään ja mitkä niistä yleistyvät osaksi arkipäivää.

 

Lue lisää lohkoketjuista

Wikipedia: Lohkoketju

Ekonomi: Lohkoketjujen vallankumous

Sitra: Lohkoketju muuttaa maailmaa

 

2 kommenttia artikkeliin ”Lohkoketju tiivistää luottamusta”

Jätä kommentti