Build or Die! Eeppinen, kevytmielinen ja omien sanojemme mukaan universumin kovin hackathon.

Osa innokkaista osallistujista sattuivat sattumalta patsastelemaan läbin perukoilla! Oiva hetki siis yhteiskuvalle!

Hacklabit ovat ihmisiä ja tekemistä varten. Tämän vuoksi Hacklab Mikkeli päättikin tarjota yhteisöllisen ja halloween-teemaisen hackathon-hulluttelun paikalliselle värkkäilijäskenelle ja ihan kenelle vaan kiinnostuneelle, oli skenessä tai ei.

Hackathonista kehitettiin viikon mittainen spektaakkeli. Ajatuksena oli, että rakenteluun ja koodaamiseen olisi riittävästi aikaa ja olisi viihdyttävää. Homma käynnistyi maanantaina 31.10 avajaisilla, jossa puhuttiin hackathonien olemuksesta, merkityksestä ja taustasta. Samalla luotiin puitteet helposti lähestyttävälle tapahtumalle. Autoimme ihmisiä löytämään toisensa ja itselleen sopivat tiimit, mutustelimme grillattuja herkkuja ja tutkimme kasapäin elektroniikkaa, mikrokontrollereita, sensoreita ja muuta tuiki tarpeellista. Tapahtuma huipentui tarkkaan kieli poskella harkittujen teemojen paljastamiseen: halloween-henkiset älyttömät laitteet ja robotit, älytön käsityö, e-tekstiilit ja muut sen semmoiset. Korostimme, että säännöt oli tehty rikottavaksi. Oleellista kuitenkin on, että tutustumme teknologiaan, kokeilemme rajojamme ja jaamme tuotokset avoimena lähdekoodina ja muuna avoimen aineistona – kuten hakkerihenkeen sopii.

3D tulostin tuottaa rekvisiittaa hyllyyn.
Uppoudutaan Arduino MP3 shieldin saloihin.
Kumikäsi ja askelmoottori etsivät tarkoitusta.
Monta kuutiometriä juotoslankahöyryä tiedossa.

Arkiviikko oli varattu pääosin itsenäiselle tekemiselle Hacklab Mikkelin tiloissa. Perustimme Discordiin yhteisön keskusteluun, auttamiseen ja muuhun fiilistelyyn. Viikon aikana labilla puuhasteltiin mm. kuvaputkitelkkarin, 3D-tulostuksen ja koodin parissa. Samalla Hacklabin porukka piti huolen, että osallistujat saivat apua laitteiden, koodin ja työkalujen kanssa ja saivat homman haltuun. Perinteisestä viikonloppuun ahdetusta hackathonista poiketen, nyt oli aikaa ajatella, pohtia, käräyttää muutamat komponentit ja tutkia Githubin ja internetin syövereistä inspiraatiota.

Kiehtovaa ja samalla pelottavaa… sopii siis erinomaisesti hackathonin teemaan!

Mainittakoon, että monet tiimeistä päätyivät todella kummallisten projektien pariin. Nostoina mm. kuvaputkitelkkarin purkaminen ja muuttaminen audiosignaalin visualisoijaksi varsinaisen kuvasignaalin sijasta. Samaan aikaan toinen tiimi oli tulostanut kumisen käden ja kiinnittänyt sen moottoriin ja kolmas porukka tutkiskeli okkultistisia lähdeteoksia rakentaakseen riivatun kirjahyllyn.

Käsi kaipaa vastakappaletta.
Okkultismin taakse kätkeytyy Arduino tekniikkaa.
Pään ongelmiin järeämpiä työkaluja.
Kokoonpanon kasaamista valmiiksi työksi.
Osallistujille selviytymispaketti ja yhdistyksessä valmistetut haalarimerkit, paidat ja kangaskassit.

Varsinainen hackathon tapahtui viikonloppuna 5. – 6.11. Koko hacklab oli varattu rakentelulle ja yhteiselle puuhastelulle. Osallistujille oli tarjolla varsinaisen tekemisen lisäksi ravintoa ja komeat swagikassit, kuten hackathoneihin kuuluu. Tuhdin brunssin jälkeen jaksoi rakentaa, koodata, raapia päätä ja ratkoa haasteita. Koko tapahtuma ei kuitenkaan mennyt vain raatamisen parissa, vaan tarjolla oli saunomista ja kevyttä viihdettä mm. hacklabilla rakennetun kaksinpelattavan Speden spelit nopeuspelin parissa. Koska teemana oli halloween ja homma ei saanut mennä liian vakavaksi, niin päätimme palkita myös parhaan rakenteluasun. 

Spede 2.0
Pukeutuminen kuuluu teeman hackathoniin.

Tapahtuman päätteeksi tiimit pääsivät rehvastelemaan ja esittelemään tuotoksiaan. Kaikki saivat aikaan huikeita projekteja ja ennen muuta teknologian tutkiskelu oli suurta viihdettä ja toi esiin hakkerikulttuurin omaleimaisuutta. Porukka rakenteli ja koodasi viime metreille saakka. Johdoista piti saada edes etäisesti paloturvallisia, tilapäisistä asennuksista kestävämpiä ja koodista demottavaa ilman demoefektiä.

Projektit


Arduino pyörittelee pipon lonkeroita äänen tahtiin.

Cthulhu-villanaamion parranpäristin on Arduino-pohjainen vempain, joka aktivoituu äänenpaineesta, etenkin viheltelystä. Arduino on kytketty moottoriohjaimeen, joka saa Cthulhun parran hytkymään pienen servomoottorin ja rautalangan avulla.


3D tulostetut hämähäkit tuovat lisäpisteitä osallistujien silmissä.

Halloween-teemaiseksi naamioidusta AUX-kaiuttimesta rakenneltiin bluetooth-ohjattava käytännön tarpeiden sanelemana. Ainoa oikeasti fiksu ja hyödyllinen projekti koko tapahtumassa.


Jackson never died(?)

3D-tulostetusta hauta-arkusta esiin ponnahtava Michael Jackson aktivoituu ultraäänisensoreiden havaitsemasta liikkeestä. Tottahan toki popin kuninkaalla on myös omat diskovalot ja ääniefektit mukana.


Tästä voisi sanoa monta asiaa, mutta jääkööt.

Spank’o’bot on mainio esimerkki hacklabien anarkistisesta kulttuurista. Pehmeän kuminen 3D-tulostettu takamus ottaa läpsyä ja vilkkuu punaisena. Samalla havainnollistetaan, että solenoidi kaipaa aktiivijäähdytystä ja puskee biologian oppituntimaisesti kappaletta takamuksesta. Jääköön tämä tähän.


Tämä eTekstiili tulee kummittelemaan näkijöiden mieliin.

Koska kaikki hakkerihommat eivät ole elektroniikkaa, mukana oli myös teemaan istuva eTekstiili kirjoneulontateos. Sangen mystinen vieläpä.


Audiosignaali visualisoituu ruudulle.

Teknisesti haastavin projekti tarjosi mahdollisuuden keskustella kuolleiden kanssa okkultistisen kuvaputkitelkkarin kautta. Teräsvillalla täytetty voodoo-nukke toimi johdotetun neulan kanssa ohjaimena, jonka avulla Arduinolla toistettiin mahtavasti itse näyteltyjä äänitarinoita. Huikeinta oli kuitenkin, että kuvaputkitelkkari oli muunnettu visualisoimaan äänisignaalia. Toiseksi huikeinta oli, että ylijännitepiikin takia projekti päästi ilmoille asiaan kuuluvat savut.


Riivatun kirjahylly.

Okkultismia tutkiskeli myös porukka, joka rakenteli riivatun kirjahyllyn. Hyllyyn oli upotettu erilaisia sensoreita tunnistamaan liikettä, läsnäoloa ja painetta. Hylly reagoi myös, jos erehtyi ottamaan kirjan hyllystä tai availemaan sen ovia varomattomasti. Homman kruunasi 3D-tulostettu pääkallo, jonka silmiksi piti asentaa ledit sekä kaiutin, joka tuotti tekijöiden ääninäyttelemiä riivauksia. Hommaa ei helpottanut, että kokonaisuudessa piti saada kolme Arduinoa keskustelemaan keskenään ja johdot olivat liian lyhyet.

Jätä kommentti