Vuosi 2022 oli Fuugin säätiölle uudistumisen vuosi

Fuugin säätiö edistää avointa teknologiaa jakamalla avustuksia ja järjestämällä koulutusta. Tämän vuoden teemana oli ‘Avoimen maailman moninaisuus työelämässä. Osana teemaa järjestimme yhdessä Mimmit koodaa -yhteisön, COSS ryn ja COSSn jäsenten kanssa webinaarisarjan ”Ovi avoimeen lähdekoodiin”. Kuuden webinaarin kokonaisuudessa käsiteltiin avointa lähdekoodia yleisesti ja sen lisäksi esiteltiin kolme avoimen lähdekoodin ohjelmistoa. Webinaarisarja keräsi yhteensä 593 kuulijaa, jotka antoivat erinomaisen palautteen:

  • ‘Hyvä sisältö, sopivan yleistajuinen, napakka ja mielenkiintoinen’
  • ‘Selkeä, innostava, humaani. Konkreettista, käytännönläheistä’
  • ‘Mielenkiintoinen, informatiivinen. Pakko lähteä tutustumaan Drupaliin’

Tässä on linkki videoituihin webinaareihin.

Avustuksia jaettiin vuonna 2022 kahdeksalle hankkeelle, yhteensä 13.000€:

1 Synergy Finder, lääkkeiden yhteiskäytön vaikutusten ymmärtämiseksi
2 Avoin datatuotteen spesifikaatio v 1.0 vauhdittamaan data-taloutta
3 Koha-kirjastojärjestelmän  tuki – tuloksena kestokäyttöisempi järjestelmä
4 Datataloudessa menestyneiden naisten kasvutarinoita 
5 Hacklab Mikkeli, käsitöitä ja koodaamista
6 LibreOffice suomennosten tukeminen 
7 Clock – 8001, tapahtumatuotantoajastimen jatkokehitys
8 Build or Die – halloween-tapahtuma Mikkelissä

Vuoden suuri hallinnollinen uutinen on se, että Fuugin säätiö sai rahankeruuluvan. Nyt säätiö voi edistää avointa teknologiaa koko arvoketjussa alusta loppuun – ei vain jakamalla avustuksia mielenkiintoisille projekteille vaan kokoamalla myös varoja tahoilta, jotka haluavat kantaa kortensa yhteiseen kekoon. Uudistimme sääntömme ja sivustomme vastaamaan uutta tilannetta. Fuugin säätiö liittyi myös COSS ry:n jäseneksi.


Fuugin säätiö edistää avointa teknologiaa ja avoimuutta koska avoimuus ja jakaminen on innovaatioiden ja hyvinvoinnin vahva ajuri. Julkisella sektorilla on niin halutessaan vahva rooli aktiivisena innovaattorina. Passiivinen julkinen sektori on sivustaseuraaja ja korkeintaan ’markkinatalouden korjaaja’, joka halutaan apuun silloin kun markkina ei toimikaan. Aktiivinen julkinen sektori ymmärtää pystyvänsä paljon parempaan. Esimerkkejä on paljon: Kennedy käynnisti kuurakettiprojektinsa ehtiäkseen kuuhun ennen venäläisiä ja sai aikaan valtavan läpimurron paitsi avaruusteknologiassa niin myös tietotekniikassa – yhdessä yritysten kanssa, veronmaksajien rahoilla. Yhdysvaltojen puolustusministeriö halusi kehittää ydinpommin kestävän verkkojen verkon ja tuloksena oli internet – veronmaksajien rahoilla. CERN kehitti www:n tehostaakseen viestintää ja taaskin veronmaksajien rahoilla. Kaikki nämä innovaatiot levisivät ympäri maapallon siksi, että ne oli julkisilla varoilla tehty, avoimia – ei suljettuja. Toivoisin jatkossakin mullistavia innovaatioita, siksi avoin maailma. Suomessa Valtiovarainministeriö on osallistunut viisaasti avoimen maailman edistämiseen mm rahoittamalla Espoossa kehitetyn varhaiskasvatuksen toiminnanohjausjärjestelmän, eVAKA:n avaamista. Se on nyt käytössä myös Tampereella ja Oulussa, kohta Turussa. Toivottavasti VM haluaa olla jatkossakin aktiivinen ja avoin eikä passiivinen ja suljettu.

Olen ollut Fuugin säätiön hallituksessa vuodesta 2015, viimeiset pari vuotta puheenjohtajana. Nyt on aika muiden jatkaa. Jätän Fuugin ja hallitus valitsi viime kokouksessaan Petri Räsäsen uudeksi hallituksen jäseneksi. Toivotan Petrin tervetulleeksi hallitukseen!

Vaikka jätän Fuugin säätiön, niin avointa maailmaa en kuitenkaan jätä – avoimella osastolla on paljon hauskempaa  🙂 

Toivotan säätiölle onnea ja menestystä!

Jyrki Koskinen
Fuugin säätiön hallituksen puheenjohtaja

Jätä kommentti