Hacklab Kuopio on tekemässä roskankeräysrobotti-projektia (työnimellä LCR, Litter Collecting Robot). Robotin päätehtävä on kerätä ulkoa pientä roskaa, kuten tupakantumppeja, nuuskapusseja ja käärepapereita, kevyen liikenteen väyliltä, kaduilta ynnä muista ympäristöistä kaupungissa.
Aloitimme projektin vuoden 2023 keväällä. Robottia kehittää tällä hetkellä kolme henkilöä, joista yksi on erikoistunut ohjelmistokehitykseen, toinen automaatio- ja sähkötekniikkaan ja kolmas mekaniikkaan. Robotti on Kuopio Hacklabin toistaiseksi isoin projekti. Robotin fyysinen koko vastaa keskikokoista ruohonleikkuria. Projektiin olemme kehittäneet ohjelmistoa ja ROS2-ohjelmistomoduuleja Linux/Unix-ympäristössä.
Robotin lähdekoodia on kirjoitettu noin 2 300 koodiriviä. Siltä osin, miltä osin olemme forkanneet moduuleja, aiomme julkaista lähdekoodit avoimella lisenssillä Githubissa.
Ohessa kuva testauksen yhteydessä robotin sisäisestä ohjelmiston terminaalinäkymästä sekä kuvayhteyksistä.
Robotti on tehty ei-kaupallista tutkimus- ja kehityskäyttöä sekä vapaaehtoista roskienkeräämistä varten. Robotti on myös kehitettävä tuotekehitysalusta, jolla on tarkoitus tutkia ja kehittää muun muassa:
- Etäkäyttöä ja etädiagnostiikkaa
- Konenäköä
- Navigaatio-automaatiota/autonomiaa
- Imuroinnilla saavutettavaa roskien keräystehoa verraten käsin keräämiseen
- Imuroinnin lisäksi erilaisia muita roskienkeräystekniikoita
- Käyttö- ja latausaikaa
- Kerättyjen roskien paikkatietojen hyödyntämistä
Projektin tavoitteena on:
- Parantaa Kuopion kaupunkiympäristön viihtyisyyttä poistamalla ympäristöstä roskia.
- Roskien keräämisen työtehon parantaminen käsikäyttöisiin roskankeräysmenetelmiin verrattuna.
- Kehittää Python- ja C-ohjelmoinnilla ja Linux-käyttöjärjestelmällä toimivan ROS2-alustaan liittyviä ohjelmointitaitoja sekä pientietokoneiden (Raspberry Pi) osaamista Hacklabissa, ja jakaa tätä osaamista paikallisessa yhteisössä
- Kehittää robotiikan, mekaniikan, automaatiotekniikan ja konenäön osaamista kehitykseen osallistuville henkilöille, joka on hyödyllistä työelämässä ja esimerkiksi muissa jatkoprojekteissa.
Seuraavana askeleena robotin kehityksessä on muun muassa akun vaihto lyijyakusta litium-ioniakkuun. Robotin lyijyakku vikaantui keväällä 2024 ulkotestauksen yhteydessä niin, että se ei enää ottanut latausvirtaa vastaan. Kiitos FUUG:in tuen, robotti saadaan takaisin toimintakuntoon ja robotin hardware- ja software-kehitystyötä päästään jatkamaan.
Seuraavina konkreettisina kehitysaskeleina on robotin kehitysympäristön tietokoneen, robotin tietoliikenneyhteyksien ja jarrujen hankinta. Jouduimme muun muassa perustumaan ohjelmistokehitysympäristön uudelleen, koska tietokone jolla robottia alun perin kehitettiin, ei ole enää projektin käytettävissä. Kehitystyö tulee jatkumaan monipuolisena ja pitkäkestoisena.
Hacklab Kuopio ja Eemeli Räsänen saivat Fuugin säätiöltä 4250 euron apurahan auttamaan roskankeräysrobotti-projektin toteuttamisessa.
Fuugin säätiö jakaa apurahoja avointen tietojärjestelmien ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittämiseen liittyvään työhön. Säätiön jatkuvaan apurahahakuun voi jättää hakemuksen milloin tahansa. Sama hakija tai hanke voi myös hakea avustusta useita kertoja.