ActivityWatch on avoimelle lähdekoodille pohjautuva ohjelma, jonka avulla käyttäjä voi seurata aktiivisuuttaan niin tietokoneilla, puhelimille ja tableteille. Vastaanotimme Fuugin säätiön apurahan keväällä 2020, ja sen jälkeen olemme julkaisseet kaksi laajamittaista päivitystä ohjelmistoon. Uusin näistä on v0.10 , jonka julkaisu sujui sujuvasti ja ongelmitta. Latausten määrä on lähes tuplaantunut 35 000:sta lähes 70 000:n, mikä selkeästi osoittaa että ActivityWatchin kaltaiselle avoimen lähdekoodin ratkaisulle laitteiden käytön seurantaan todellakin on kysyntää.
Meistä erityisen hienoa on myös, että ActivityWatchiin viitattiin Cadizin yliopistossa kirjoitetussa gradussa. Lisäksi pääkehittäjä Erik Bjäreholt hyödyntää parhaillaan ActivityWatchia Lundin yliopistolla kirjoitetussa gradussaan EEG:n klassifiointiin tietokoneen käytön perusteella. Toivon mukaan ohjelmistosta on hyötyä tutkimuskäytössä myös tulevaisuudessa!
Tärkeimmät tavoitteet, jotka pyrimme apurahan avulla saavuttamaan, liittyivät turvallisuusaspektien ja laitteiden välisen sykronisoinnin parantamiseen, sekä rust-implementointiin.
Synkronoinnin suhteen edistys on ollut tasaista joskin hidasta, koska synkronoinnin mahdollistaminen vaatii useita muutoksia, mm. Rust serverin muuttamista pääserveriksi. Pikkuhiljaa lisäämme päivitykset pysyväksi osaksi ohjelmistoa, ja esimerkiksi uusimmassa versiossa Rust serveri vastaa ominaisuuksiltaan vanhaa Python-serveriä. Tietoturvapuolella Bill Li implementoi lisäyksen, joka varmistaa käyttäjät käyttävät uusinta ohjelmistoversiota, jossa myös tietoturva on ajan tasalla. Lisäksi olemme työskennelleet MacOS version signeeraukseen ja API autentikaation lisäämiseen rust serveriin.
Apurahahakemuksen pääprojektien kanssa työskentelyn ohella olemme tehneet paljon töitä käyttöliittymän parantamisen ja bugien poistamisen kanssa. Lisää tietoa löytyy uusimman julkaisun julkaisutiedoista. Lisäksi siirsimme CI pipeline:n GitHub Actions:iin (Travis ja Appveyor), minkä ansiosta CI-konfiguraatio on yksinkertaisempi ja versioiden kehittäminen ja julkaiseminen helpompaa ja nopeampaa.
Haluamme kiittää Fuugin säätiötä saamastamme apurahasta, joka on tarjonnut meille resursseja työn ja kehityksen jatkamiseen, ja osaltaan näyttänyt, että projektimme herättää kiinnostusta avoimen lähdekoodin ympyröissä laajemminkin.