Avoin jakelualusta äänijulkaisuille päivitetty
Kolibre ry sai kesällä 2016 apurahaa FUUG:in säätiöltä kehityshankkeeseen ”Äänijulkaisujen räätälöity jakelu”. Projektin tavoite on avoimen internetpohjaisen jakelualustan ja näkövammaisille suunnatun äänijulkaisusoittimen jatkokehitys. Ratkaisukokonaisuus tukee kansainvälistä DAISY-standardia ja tarkoitus on tuoda sama lukemiskokemus äänikirjoihin kuin tavallisiin kirjoihin, esimerkiksi navigoinnin ja kirjamerkkien hallintatoiminnoilla.
DAISY 2.02- ja DAISY 3-standardeja käytetään äänikirjojen tuotannossa, tämä mahdollistaa tekstin ja äänen synkronoinnin digitaalisessa kirjamuodossa. Esimerkiksi Suomessa on jo yli 40.000 DAISY-kirjaa Celiakirjaston valikoimassa ja yli 100 päivä- ja aikakauslehteä Näkövammaisten Liiton valikoimassa. Niitä jaetaan DAISY Online-standardin avulla netin kautta erilaisiin DAISY-soittimiin ympäri Suomea, useammalla kielellä.
FUUG:in ja muiden säätiöiden apurahan avulla Kolibre ry on vuonna 2016 ja 2017 jatkanut toimintojen kehitystä avoimessa lähdekoodiratkaisussa ja julkaissut monta uutta versiota Githubissa. Kolibre Vadelma-soittimeen on tehty pari päivitystä 2016, mutta fokus vuonna 2017 on ollut Kolibre KADOS-jakelualustan kehityksessä. Kolibre KADOS on käytössä Saksan suurimmassa äänilehden tuotanto- ja jakeluorganisaatiossa atz Hörmedienillä ja joulukuussa 2017 julkaistaan Alankomaissa uusi KADOS-pohjainen palvelu näkövammaisille. Kolibren ratkaisujen hyödyntämiä projekteja löytyy myös Intiasta ja Yhdysvalloista.
Suomessa aloitettiin syksyllä 2016 Näkövammaisten Liiton kanssa Kolibre KADOS yhteistyö. Yhteistyössä kartoitettiin liiton tarve ja tehtiin kehityssuunnitelma, joka sisälsi työpaketin ja arvioidun kehitysajan. Kolibren pääarkkitehti ja kehittäjä Johan Abbors viimeisteli puuttuvat DAISY Online-standardin toiminnot syksyllä 2017. Nämä mahdollistavat mm. kirjamerkkien synkronoinnin käyttäjän soittimien välillä, viestien lähettämisen käyttäjille ja äänijulkaisujen tilaamisen soittimen avulla. Laitteisto voi olla esimerkiksi Plextalkin tai Humanwaren soitin, mutta myös älypuhelin, tabletti tai tietokone.
Vuonna 2016 Kolibrelle on myönnetty kehitystä varten yhteensä 9500 euroa, siitä Fuugin tuki oli 6500 euroa. Vuonna 2017 Kolibrelle on myönnetty 7500 euroa. Nämä rahoitukset ovat mahdollistaneet yllä mainitun kehitystyön.
Seuraava askel on tarvittavien ominaisuuksien suunnittelu Näkövammaisten Liiton kanssa, joka mahdollistaa päivitetyn jakelupalvelun käyttöönoton. Kolibre jatkaa kehitystyötä projektin tavoitteiden mukaan ja ylläpitää ratkaisujen toivelistoja wikisivuilla KADOS wish list ja Vadelma wish list Githubissa. Tuleva äänikirjastandardi EPUB:in tukeminen on myös Kolibren kiinnostuksen kohteena.