Ubuntu on hyvä vaihtoehto Windowsille ja Mac OS X:lle, jotka ovat markkinajohtajia kaupoista ostettavissa tietokoneissa. Useimpien tietokoneiden hintaan sisältyy siis kymmenien, jopa satojen eurojen arvoinen suljetun lähdekoodin Windows- tai MacOS -käyttöjärjestelmä. Avoimen lähdekoodin Ubuntu sen sijaan on ilmainen, ja sen voi asentaa yhtä hyvin uuteen kuin vanhaankin tietokoneeseen. Ubuntu ja muutkin Linux-pohjaiset käyttöjärjestelmät ovat vuosien mittaan tulleet yhä helppokäyttöisemmiksi, joskin monella yhä lienee vanhentuneita käsityksiä Linuxin vaikeudesta. Toisaalta monet eivät ole Ubuntusta kuulleetkaan, vaikka siitä on tiedotusvälineissä usein mainittukin.
Projektin tärkeimpiä tavoitteita on tehdä selkosuomeksi monipuolista oppimateriaalia, jotta Linuxin käyttöönotto olisi helpompaa. Ubuntun käyttöjärjestelmäperheestä valikoitui MATE-maku useiden asiantuntijoiden, yrittäjien, harrastajien ja peruskäyttäjien keskustelujen perusteella: Ubuntu MATE on hyvä yhdistelmä keveyttä, yksinkertaista ulkoasua ja yleistä käytettävyyttä. Oppimateriaaleja on tuotettu aiemminkin (esim. Otavan opisto 2013), mutta ne ovat yleensä keskittyneet Ubuntun pääversioon, joka on raskaampi ja monen mielestä hankalampi käyttää kuin perinteisemmän käyttöliittymäparadigman mukainen MATE. Materiaali tuotetaan pitkän tuen versiolla 18.04, joka tuleekin sopivasti yleisesti saataville huhtikuussa 2018.
Kevyillä Ubuntu-ratkaisuilla saavutetaan monia hyötyjä:
- rahan säästäminen: ei tarvitse maksaa kalliita lisenssimaksuja ohjelmistoista eikä ostaa uutta konetta, jos esimerkiksi alkuperäinen ohjelmisto vanhentuu
- helppous: vasta-alkajan näkökulmasta helpompi oppia ja peruskäyttäjillekin yksinkertaisempi ylläpitää kuin Windows (toki tämä on näkökulmakysymyskin)
- ympäristön säästäminen: koneiden kierrätys ja elinajan lisääminen
- omavaraisuus ja verotulot: ei olla riippuvaisia ulkomaisista yrityksistä; rahan pitäminen ensisijaisesti omassa kansantaloudessa (jos vaikkapa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia muodostuu Ubuntu-kurssien pitämisen ja pc-kunnostuksen ynnä muun käytön tuen muodossa)
- yhteiskunnallinen tasa-arvo: eriarvoisuuden vähentäminen, tietotekniikkaa useampien ulottuville
- yksityisyyden suoja: ei olla niin paljon vakoilulle ja piilomarkkinoinnille alttiina
- yleinen turvallisuus: Linuxille on vähemmän haittaohjelmia kuin Windowsille
Yksityiskohdat, kuten julkaistavan materiaalin muoto ja alusta, eivät ole vielä kaikilta osin selvillä, mutta Aku Talikka kertoo projektin edistymisestä myös blogissaan http://akutalikka.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ kunnes tarkoituksenmukaisempi alusta saadaan pystyyn. Tarkoitus on julkaista uusia opetusmateriaalin palasia, esimerkiksi lyhyitä opetusvideoita, joka viikko. Lopuksi syksyllä valmistuu myös kattavampi kirjallinen materiaali. Muutkin ihmiset voivat kehittää materiaalia edelleen esimerkiksi erikielisiä käyttäjäryhmiä ajatellen.
Projektiin toisaalta kuuluu muitakin osa-alueita: yleistä tietoisuuden levittämistä Linuxista, Ubuntu-työpajoja lyhytkoulutuksia varten ja muita kokeiluita esim. maahanmuuttajien ja eläkeläisten auttamiseksi. Niihin pyritään hakemaan tukea ja yhteistyökumppaneita muualta.
Tässähän vallan herkistyy. Monien mahdollisuuksien hanke. Tsemppiä sihen! 🙂