eli miten tietokonelaitteistojen ja -ohjelmistojen elinkaarta pidennetään
Projektin käynnistyminen
Tarkoituksenamme oli aloittaa Linux-projekti jo alkuvuodesta 2021, mutta korona-tilanteen vuoksi päädyimme aloittamaan ne vasta kesäkuussa. Liekö johtunut tästä tautitilanteesta, että kursseille ilmoittautuneiden halukkaiden määrä oli pettymykseksemme erittäin pieni. Edes loppukesä ei kasvattanut oppimaan halukkaiden määriä. Olemme kuitenkin päättäneet järjestää syksyn 2021 aikana vielä kolme koulutusta ko. aiheesta muun atk-koulutuksen rinnalla ja ohessa.
Koulutuksista ilmoittelu
Koulutuksista ilmoittelimme paikallislehdessä Karjalan Heilissä sekä yhdistyksen Facebook- ja kotisivuilla. Tämän lisäksi jaoimme tietoa kursseista toimitiloissamme jäsentemme keskuudessa sekä kauppojen ilmoitustauluilla.
Järjestetyt koulutukset
Suunnittelimme ja toteutimme viisi koulutusta á 5h, yhteiskestoltaan 25h. Meillä oli käytössämme vanhempia Windows-läppäreitä varustettuina Windows 7- ja Windows 8 -käyttöjärjestelmillä. Työmuistia näissä kannettavissa tietokoneissa oli vaivaiset 2Gt, eivätkä kiintolevytkään olleet järin suuria, puhumattakaan näytönohjaimista ym. komponenteista.
Asensimme Windowsien tilalle USB-muistitikuilta erilaisia Linux-jakeluita: Linux Mintin, Kubuntun ja Ubuntun. Asennukset onnistuivat hyvin.
Lisäksi asensimme kolmeen Windows 10 -pöytäkoneeseen Linux Mintin virtuaalisesti käyttäen avoimen lähdekoodin VirtualBox-ohjelmaa. Nämäkin asennukset onnistuivat mainiosti.
Tutustuimme lisäksi asennusten jälkeen mm. Pääte-komentoihin, LibreOfficeen, Transmissionin BitTorrent-ohjelmistoon sekä muihinkin Linuxin mukana tuleviin ohjelmiin.
Havaintoja Linuxista vanhassa tietokoneessa verrattuna Windowsiin
Huomasimme eri Linux-jakeluiden käynnistyvän Windowsia nopeammin vanhemmissa tietokoneissa. Lyhyehkön seurannan aikana huomasimme, että Linux-koneiden kiintolevyt eivät myöskään näyttäneet mm. pienempien päivitysten takia täyttyvän samaa tahtia. Pelikäytössä emme Linuxeja kokeilleet.
Yhteenveto koulutuksista
Koulutukset onnistuivat hyvin ja muutama ihminen näytti innostuvan oikeasti Linux-maailmasta. Osallistujien palaute koulutuksista oli myönteistä. Usea aikoi jatkaa ennen vieraana ja vaikeana pitämänsä Linuxin käyttöä omalla vanhalla tietokoneellaan. Lisätietoa avoimesta lähdekoodista toivottiin ja kokosimmekin pitkän linkkilistan tästä monipuolisesta aiheesta.
Harmillisesti osallistujamäärät jäivät pieniksi, syystä tai toisesta. Pähkäiltyämme asiaa tulimme sellaiseen lopputulokseen, että asiaan saattoi vaikuttaa monikin tekijä, korona niistä yhtenä, mutta varmuutta emme tiedä.
Rauno Myllynen, puheenjohtaja
Joensuun Arjesta-Selviytyjät ry