API -tietoisuuden lisääminen

API:Suomi -yhteisö lähti kunnolla käyntiin siinä vaiheessa kun se palkittiin Apps4Finland kilpailun mahdollistaja -sarjassa joulukuussa 2014. Palkinto oli alkusysäys, mutta yhteisön eteenpäin vieminen vaatii resursseja. FUUG säätiön antama 2000€ tuki toi yhteisölle kaivattuja resursseja. Tuen avulla on järjestetty API-lounaita, markkinoitu avoimen rajapinnan määritelmää ja hankittu sille kannattajia, pidetty yllä API-katalogia apisuomi.fi palvelussa sekä  mahdollistettu uusien API-talouteen liittyvien konseptien kuten APIOps ja APItalisti kehitystä ja markkinointia.

Uudet konseptit ovatkin merkittävin osa jatkumoa ja kehitystä. APIOps konsepti on kiinnittänyt muun muassa yhden API-hallintaan keskittyneen 3Scale yhtiön toimitusjohtajan huomion. Lisäksi yhteisö on kutsuttu API Strategia konferenssiin Texasiin kertomaan APIOps konseptista. Saadun tuen avulla on määritelty ensimmäinen versio APIOps manifestista ja käynnistetty APIOps verkoston rakennus. Konkreettisena tekona tällä saralla on APIOps Tampere ryhmän perustaminen. Lisäksi muun muassa Zürichiin ja Helsinkiin ollaan perustamassa APIOps -ryhmää ja aloittamassa meetup toiminta.

Ensimmäinen APIOps meetup kokoontuminen pidettiin Tampereella 8.8.2015

API-tietoisuuden pioneerityötä

Perustyö mitä API-tietoisuuden lisäämiseksi on tehty, ei ole turhaa. Vaikka rajapinnat eivät ole sinällään mitenkään uusi juttu, on niiden merkitys
viime vuosina noussut entistä suuremmaksi. Muun muassa kansallinen palveluarkkitehtuurimme tulee perustamaan rajapintojen laajaan hyödyntämiseen.

”- API:Suomi on tuonut yhteen rajapinnoista kiinnostuneita henkilöitä, listannut ensimmäisenä Suomessa kaikkien käytössä olevat rajapinnat ja herätellyt keskustelua API-asioista: hienoa pioneerityötä, jolla rajapintoja ja niiden tärkeyttä on nostettu yhä useamman tietoisuuteen!”, kuvailee yhteisöä Matti Saastamoinen 6Aika-hankkeesta.

Yhteisön vaikutus on laaja ja laajentunut saadun tuen avulla. API:Suomi- yhteisöstä onkin muodostunut yksi keskeisimpiä suomalaisia rajapintoihin liittyvän tiedon lähde:

”- hyvää perusmateriaalia (API 101) avoimesti saatavilla…selkeästi kommunikoitu strategia: APItalisti ja APIops…blogi on hyvä tapa tietää mitä tapahtuu Suomessa…sidosryhmille olen aiheesta puhuessani havainnut, että kiinnostusta on etenkin yritysmaailmassa..verkostolle on tilausta”, kuvailee Hacklab Mikkelin yksi perustajista API:Suomi yhteisön merkitystä.

API:en käyttämiseen ja kehittämiseen liittyvän tiedon ja kokemuksen näkyväksi tekeminen tuntuu olevan se mitä kaivataan. Ilman FUUG säätiön tapaisten tukea ei yhteisö tuottaisia uusia konsepteja ja kaivattua avointa sisältöä.

API:Suomi

{API:Suomi} -palvelu on luotu Suomen API -lähettiläiden (eli APItalistit) toiminnan tueksi. Palvelu perustuu vapaaehtoisyhteisön toimintaan ja aktiivisuuteen. Palvelun tiedot ovat yhteisön lisäämiä, arviot rajapinnoista ja työkaluista ovat yhteisön tekemiä. {Api:Suomi} palvelun avulla evankelistat (ja miksei muutkin) voivat lisätä Suomen kehittäjäyhteisön tietovarantoa rajapintojen suhteen. Palvelu sisältää kolme keskeistä toiminnallisuutta:

  • API:en ja API työkalujen yhteisöpohjainen lisäys, listaus, arviointi ja kommentointi.
  • API kehittäjiä ja käyttäjiä kiinnostavien tapahtumien tietoja (yhteisön lisääminä ja ehdottamina)
  • Sotatarinoita ja kertomuksia rajapintojen käytöstä.
  • Lisäksi palvelu sisältää rajapintojen keskeisen suomenkielisen sanaston sekä uutisia API -maailmasta ja tapahtumista.

Jätä kommentti