Digitaalinen äänikirjastosoitin näkövammaisille

kolibri-induktioKolibre ry on Suomessa toimiva aatteellinen yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lukemisesteisille kehitettyjä tietojärjestelmiä. Ohjelmat, joita Kolibre hallinnoi ja kehittää, perustuvat avoimeen lähdekoodiin ja ne julkaistaan kaikkien saataville osoitteessa github.com/kolibre. Yhdistys on muun muassa kehittänyt toiminnastaan internetpohjaisen äänikirjasoittimen Kolibre Vadelman ja siihen kuuluvan palvelinratkaisun Kolibre KADOKSEN (Kolibre Adaptive Daisy Online Service). Vadelman lähdekoodin avulla kuka tahansa voi rakentaa saavutettavan digitaalisen äänikirjasoittimen näkövammaisille ja muille lukemisesteisille. Vadelma toimii Raspberry Pi-alustalla ja Kolibre on tehnyt sen ominaisuuksista demovideoita Youtubeen (nähtävänä nettisivulla kolibre.org). Ratkaisu tukee saavutettavien äänijulkaisujen kansainvälistä standardia DAISY, jonka avulla esimerkiksi teksti ja ääni voidaan synkronisoida.

Uusi standardi helpottaa soittimien käyttö

Vuonna 2015 kansainvälinen DAISY-konsortio (www.daisy.org) julkaisi uuden version DAISY Online-standardista, joka tukee DAISY-soittimien yhteensopivuutta internetpohjaisissa jakelujärjestelmissä. Suomessa on jo yli 40.000 DAISY-kirjaa, joita voi lainata Celia-kirjastosta. Myös monet päivä- ja aikakausilehdet ovat saatavilla DAISY-muodossa esimerkiksi Näkövammaisten liitosta. Päivitys uuteen standardiversioon helpottaa DAISY-soittimien käyttöä ja jakelujärjestelmien optimointia. Muita esimerkkejä uuden standardin ominaisuuksista ovat soittimien kaukopäivitys, kirjamerkkien synkronisointi soittimien välillä ja äänikirjojen esikuuntelu ennen lainausta.

Kolibren hankeessa ” Äänijulkaisujen räätälöity jakelu” (”Anpassad distribution av talpublikationer”) yhdistys haluaa päivittää nykyiset ratkaisut tukemaan uusinta versiota standardista. Vadelma ja KADOS on kehitetty Suomessa ja ne ovat maailman ainoita avoimen lähdekoodin ratkaisuja, jotka tukevat DAISY Online-standardia. Kolibren kehittämiä ja julkaisemia ohjelmia ja niiden osia käytetään muun muassa näkövammaisille räätälöidyissä tietokoneissa Etelä-Afrikassa. Myös monissa muissa maissa eri tahot kokeilevat tänä vuonna jakelu- ja soitinratkaisujen rakentamista lukemisesteisille Kolibren lähdekoodin avulla. Kolibrelle tulee jatkuvasti kysymyksiä koskien uusien ominaisuuksien aikatauluja ja sitä, miten lähdekoodin voi ottaa käyttöön erilaisissa teknisissä ympäristöissä. Kolibren freelance-kehittäjät auttavat näissä asioissa.

Suomessa kehitetty ratkaisu

Kolibre ry:n tavoite on rakentaa ekosysteemi, joka koostuu jäsenistä, edunvalvontajärjestöistä, yksityishenkilöistä sekä kaupallisista toimijoista. Ekosysteemin avulla Suomessa kehitetty ratkaisu voi helpottaa näkövammaisten ja lukemisesteisten mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan sekä saada kirjoja ja lehtiä saavutettavassa muodossa.
Kolibre on jäsen Suomen DAISY-konsortiossa, Saavutettavan julkaisemisen verkostossa ja COSS:issa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Digitaalinen äänikirjastosoitin näkövammaisille”

Jätä kommentti