Fuugin säätiö tukee avoimia toiminnanohjausjärjestelmiä


Irti toimittajalukoista ja turhista kustannuksista: Fuugin säätiö rahoittaa avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmiä

 

Nyt on jaossa apurahoja avoimen lähdekoodin tietojärjestelmien kehittämiseen: vuosi 2016 on Fuugin säätiöllä toiminnanohjaus- ja asiakkuudenhallintajärjestelmien teemavuosi. Erilaiset tietojärjestelmät ovat keskeinen osa yritysten ja julkisyhteisöjen toimintaa, niiden avulla hallitaan tuotantoa, asiakasrekistereitä, potilastietoja tai vaikkapa oppilaitosten viestintää. Fuugin säätiö haluaa nostaa avoimen lähdekoodin ratkaisut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi suljettujen ohjelmistojen rinnalle.

Tänä vuonna säätiö jakaa avustuksia erityisesti hankkeille, joissa edistetään avoimeen lähdekoodiin perustuvien toiminnanohjausjärjestelmien käyttöä Suomessa niin yrityskentällä, koulumaailmassa kuin sosiaali- ja terveysalalla. Avustusten haku on jatkuva ja seuraava hakemusten käsittelykierros on maaliskuun alussa. Apuraha voi suuruudeltaan olla kymmenenkin tuhatta euroa, ja valtaosa apurahahakemuksista on tähän asti hyväksytty. Säätiön apurahoja haetaan verkkolomakkeella osoitteessa fuug.fi/saatio/hae-apurahaa/

Avoimen lähdekoodin järjestelmät on helppo saada keskustelemaan keskenään, mikä lisäisi esimerkiksi terveydenhuollon tietojärjestelmien yhteensopivuutta ja tehokkuutta sekä vähentäisi turhia kustannuksia. Fuugin säätiössä toivotaankin, että avoimet ratkaisut tulisivat teemavuoden tuella entistä näkyvämmiksi.

– Avoimen koodin ERP- ja CRM-ratkaisuja on paljon, mutta mikään niistä ei ole lyönyt läpi samalla tavalla kuin esimerkiksi mobiilikäyttöjärjestelmissä Android ja julkaisujärjestelmänä WordPress. Säätiönä haluamme edistää näiden ohjelmistojen tunnettuutta, kertoo Fuugin säätiön hallituksen puheenjohtaja Otto Kekäläinen.

Esimerkkejä avoimen lähdekoodin ERP- ja CRM-ohjelmistoista ovat Odoo, Erpnext, OpenBravo, OpenTaps, CiviCRM, SugarCRM ja monet muut. Vaihtoehtoja siis löytyy, mutta usein varsinkin yritysmaailmassa on käytössä suljettu järjestelmä, mikä saa aikaan riippuvuuden tietystä toimittajasta.

Tukemalla avoimen lähdekoodin järjestelmien kehitystä ja niihin liittyvää yhteistyötä voidaan käyttäjämäärässä ylittää kriittinen massa: tällöin ohjelmistot kehittyvät ylivoimaisen hyviksi ja niiden ympärille syntyy tarvittava määrä tukipalveluita.

Fuugin säätiö on äskettäin tukenut kouluille tarkoitetun Qlma-toiminnanohjausjärjestelmän kehittämistä sekä avoimen lähdekoodin ERP/CRM-järjestelmiä hyödyntävien kurssien sunnittelua Haaga-Heliassa. Säätiö toivoo saavansa lisää hyviä hakemuksia teemavuoden aihealueen ympäriltä.

 

Lisätietoja:

Otto Kekäläinen, Fuugin säätiö
hallituksen puheenjohtaja
otto.kekalainen@seravo.fi
044 566 2204

Fuugin säätiö on perustettu Suomen Unix-käyttäjäin yhdistys Fuug ry:n rinnalle tukemaan erilaisia avoimeen lähdekoodiin perustuvia hankkeita. Säätiö jakaa vuosittain apurahoja esimerkiksi ohjelmistojen tai opetuksen kehitykseen sekä tapahtumajärjestelyihin. fuug.fi

Jätä kommentti