Nemo Mobile – Avoimen lähdekoodin mobiilikäyttöjärjestelmä

Nykyajan mobiilialustat ovat lähdekoodiltaan suljettuja raudasta aina käyttöjärjestelmään asti. Käyttäjien vaihtoehdot ovat rajoittuneet vain muutamaan toimijaan. Kaikissa älymobiililaitteissa on muutaman suuren valmistajan tuottamat komponentit, eli raudat, ja tässä raudassa pyörii valmistajan suljettu koodi. Käyttöjärjestelmätasolla tilanne ei ole yhtään parempi. Käyttäjät on ohjattu valitsemaan vain kahden käyttöjärjestelmän välillä, joiden koodista iso osa pysyy myös täysin suljettuna, eikä käyttäjä loppupeleissä voi olla täysin varma mitä hänen laitteensa tekee. Näitä toimijoita ohjaavat tietyt intressit, sekä yhteistyöt kolmansien osapuolien kanssa, jotka voivat halutessaan upottaa koodiin takaovia. Suurinta osaa kuluttajista tämä ei haittaa millään tavalla, mutta enemmistö teknisistä käyttäjistä on tilanteeseen tyytymättömiä. Kun käyttäjien valinnat on rajoitettu muutamaan suureen keskitettyyn toimijaan, on myös käyttäjien yksityisyys suuresti vaarassa.

Kaikilla on taskussaan hyvin voimakas tietokone, miksi sitä ei saisi käyttää kuten mitä tahansa tietokonetta? Miksi siihen ei saisi asentaa mitä tahansa käyttöjärjestelmää tai ohjelmia? Linux-pohjaisten avoimien käyttöjärjestelmien sekä palvelimien käyttö on laajasti nousussa ja näitä tehokäyttäjiä kiinnostaa paljon myös oikeasti avoin Linux-pohjainen mobiilikäyttöjärjestelmä.

Tällä hetkellä Linux-maailmassa on muutamia avoimia mobiilikäyttöjärjestelmiä, kuten Nemo Mobile, Plasma Mobile, UBports, PostmarketOS ja muutamia muita. Jollan kehittämä SailfishOS on myös Linux-pohjainen, muttei lähdekoodiltaan täysin avoin UX-tasolla. Jokainen yllämainittu käyttöjärjestelmä, lukuunottamatta SailfishOS, on vielä kehitysvaiheessa, eivätkä ne täysin sovellu jokapäiväiseen käyttöön.

Projektin tarkoituksena on vahvistaa yhteisön kehittämää täysin avointa Nemo Mobile -käyttöjärjestelmää ja saada yhteisölle pysyvä organisaatio. Organisoinnin avulla yhteisölle saadaan struktuuria, sekä oikeudellinen asema. Markkinoinnin avulla yhteisöön saadaan lisää kiinnostuneita kehittäjiä ja myös käyttäjiä. Vahvistamalla Nemo Mobile -yhteisöä toiveena olisi myös vahvistaa muidenkin Linux-pohjaisten mobiilikäyttöjärjestelmien yhteisöjä ja luoda tukevampaa yhteistyötä eri yhteisöjen välille, nopeuttaen kehitystä ja tuomalla näkyvyyttä. Tulevaisuudessa käyttäjillä voisi olla mahdollisuus valita yksityisyyttä kunnioittava täysin avoin mobiililaite.

Rohkaisemme kaikkia avoimen lähdekoodin harrastajia sekä Linux-mobiilikäyttöjärjestelmistä kiinnostuneita osallistumaan myös Nemo Mobilen kehitykseen. Koodausta harrastavat voivat osallistua applikaatioiden kehittämiseen tai käyttöjärjestelmän käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Myös muita osaajia kuin koodareita tarvitaan projektiin. Graafista suunnittelua, käännöksiä, yleistä ideointia ja kiinnostuksen kasvattamista tarvitaan myös koodauksen rinnalla. Telegram-ryhmään ja IRC-kanavalle voi liittyä ja esittää kysymyksiä joihin yhteisö vastaa mielellään.

Linkkejä

Telegram: https://t.me/NemoMobile

IRC: #nemomobile Freenodella

GitHub: https://github.com/nemomobile ja https://github.com/nemomobile-ux

Mer-wiki: https://wiki.merproject.org/wiki/Nemo#Nemo_Mobile

Yksi kommentti artikkeliin ”Nemo Mobile – Avoimen lähdekoodin mobiilikäyttöjärjestelmä”

Jätä kommentti