Vanhemmat tietokoneet uuteen käyttöön Linuxin avulla sekä avoimen lähdekoodin ohjelmiin tutustuminen -projekti

eli miten tietokonelaitteistojen ja -ohjelmistojen elinkaari saadaan pidemmäksi

Moni meistä tietää miten ei-niin-vanhakaan-vielä tietokone menee hitaaksi ja miten sen tallennustila täyttyy nopeasti uusien paljon tehoja ja kapasiteettia vaativien kaupallisten käyttöjärjestelmien, erilaisten ohjelmien ja niiden suurikokoisten päivitysten pakollisten asennusten takia. Näistä syistä moni vielä täysin käyttökelpoinen tietokone joutuu romutettavaksi, vaikka sillä olisi vielä vuosia tehokasta käyttöä edessään.

Yhdistyksemme järjestää tämän hankkeen puitteissa v. 2021 aikana kurssimuotoista koulutusta, jonka kuluessa opitaan ja nähdään miten voidaan kierrättää ja saada uudelleen käyttöön vanhempia tietokoneita asentamalla niihin joku lukuisista avoimen lähdekoodin Linux-jakelupaketeista ja niiden mukana tulevista ilmaisista ohjelmista.

Kurssille osallistujat asentavat opastetusti tietokoneisiin Linux-käyttöjärjestelmän joko puhtaana asennuksena, asennettuna toisen käyttöjärjestelmän rinnalle tai kokonaan virtuaalisesti. Asennuksia tehdään erilaisilta asennusmedioilta.

Kurssilaiset voivat tuoda mukanaan omia tietokoneitaan, mutta hankkeella on käytettävissä koulutusta varten vanhoja Windows-tietokoneita. Linux- ja Unix-järjestelmäthän toimivat vakaammin ja paremmin vanhemmissakin tietokoneissa ja ympäristöissä.

Rauno Myllynen, puheenjohtaja
Joensuun Arjesta-Selviytyjät ry
https://sites.google.com/view/joensuunarjesta-selviytyjatry/

Jätä kommentti