Hacklab Seinäjoen ”Linuxia kotiin” loppuraportti

Seinäjoen Hacklab on kaikille avoin yhteisöllinen paja, jonka taustalla toimii kansainvälinen yhteisöpajojen ryhmä. Tavoitteenamme oli järjestää Linux-perusteiden kursseja Fuugin säätiön avustuksella.

Saimme remontoitua tilojamme ja hankittua tarvittavaa toiminta-aikaa yhdistyksellemme apurahan avulla. Vuoden 2020 aikana emme pystyneet järjestämään suurempia kurssituksia vallitsevan koronatilanteen seuraamuksena. Tämän takia uudelleenorganisoimme kurssitustoimintamme niin, että olemme pystyneet vastaanottamaan turvallisesti muutamia vierailijoita kerrallaan, joille opetamme perusteita linuxista. Tästä tarvepohjaisesta kurssitustoiminnasta on muodostunut yksi osa vakituista toimintaamme.

Kuva 1 Linux neuvontaa

Olemme asentaneet eri distroja Hacklabin tietokoneisiin erilaisiin käyttötarkoituksiin ja oppineet huomattavasti lisää siitä, mitkä distrot ovat hyödyllisiä yleisessä käytössä, ja mistä on hyötyä joidenkin tiettyjen tarkoitusten toteuttamiseen. Olemme kokeilleet ja ottaneet pysyvästi käyttöön muun muassa Ubuntu, Endless OS, Pop-Os, Ubuntu studio, Peppermint, Elementary ja Deepin distrot.

Yhdistyksemme pitää avoimet ovet -tapahtumia joka keskiviikko. Näissä avoimissa ovissa on ollut paikalla tai muuten saavutettavissa Hacklabin jäsen, joka on pystynyt neuvomaan vierailijoitamme tai jäseniämme Linuxin perusteissa. Monimutkaisempiinkin asioihin on yleensä löytynyt joltakin jäseneltämme tietoa, tai olemme yhdessä vierailijan kanssa selvittäneet, miten heidän tarvitsemat asiat saadaan toteutettua Linuxissa.

Kuva 2 Edustalla nettisivujen käyttööntottoa Linuxissa.

Nuorimmat vierailijatkin ovat päässet perehtymään Linux:n saloihin pääasiallisesti pelien muodossa ja osaavimmat ovatkin alkaneet omatoimisesti käyttämään yhdistyksemme koneita pelaamiseen tai netin käyttöön.

Kuva 3 Edustalla Linuxilla pelailua.

Jätä kommentti