SynergyFinder-verkkosovellus usean lääkkeen yhdistelmien analysointiin

Useita vaikeita sairauksia kuten syöpiä, astmaa, diabetestä sekä bakteeri- ja virusperäisiä tulehduksia hoidetaan nykyisin lääkkeiden yhdistelmillä. Yhdistelmähoitojen etuja ovat yhden lääkkeen hoitoja suurempi teho ja niitä mahdollisesti pienemmät haittavaikutukset.

SynergyFinder (https://synergyfinder.fimm.fi) on avoimen lähdekoodin verkkosovellus, joka mahdollistaa lääkeyhdistelmien interaktiivisen analyysin ja uusien synergististen lääkeyhdistelmien löytämisen prekliinisten mallijärjestelmien pohjalta (esim. solulinjat tai primaariset potilasperäiset solut). SynergyFinderin avulla voidaan myös oppia ymmärtämään mekanismeja, jotka vaikuttavat yhdistelmähoitojen tehokkuuteen tai resistenssiin niitä vastaan.

SynergyFinderistä tuli vuonna 2017 pian sen julkaisun jälkeen laajalti käytetty työkalu niin akateemisessa teoreettisessa ja kliinisissä tutkimuksessa kuin lääkeyhtiöissäkin (>20 000 yksilöityä käyttäjää). Sen suosio johtuu sen helposta käytettävyydestä, lähdekoodin avoimuudesta sekä ilmaisuudesta. Siitä voivat hyötyä sekä ohjelmointiin perehtyneet että perehtymättömätkin tutkijat.

Vaikka SynergyFinder tarjoaakin laajan lääkeyhdistelmien synergia-analyysiin, siitä puuttuu vielä tarkempi automatisoitu järjestelmä lääkesynergioiden varmistamiseksi ja erityisesti väärien positiivisten synergioiden tunnistamiseksi. Lisäksi siihen tulisi lisätä usean näytteen samanaikainen analyysi, profilointi ja visualisointi. Nämä uudet ominaisuudet lisätään sovellukseen projektin aikana ja samalla sovellusta päivitetään muutenkin vastaamaan sen käyttäjien tarpeita entistä paremmin.

Jätä kommentti