Arjen FOSS-opastusta: oppimateriaalia ja koulutusta – Ubuntu MATE

Aku Talikka sai FUUGin säätiöltä maaliskuussa 2018 2000 euron apurahan kehittääkseen oppimateriaalia Ubuntu MATE -käyttöjärjestelmälle selkosuomeksi. Projekti on sekä onnistunut että epäonnistunut. Oppimateriaalia nettiin on ilmestynyt kovin vähän, mutta IRL-opetusta on annettu sitäkin enemmän. Samoin taustatyötä täydentävien Linux-projektien puolesta on tehty urakalla. Aku Talikka on ajautunut useisiin yritys- ja yhdistyshankkeisiin avoimen sivistyksen ja Linux-järjestelmien edistämisen puolesta, mikä on hidastanut alkuperäisen projektin toteutumista. Tämä on yhdistetty väli- ja loppuraportti. Työ oppimateriaalin tekemiseksi jatkuu. 

Olen järjestänyt Linux-työpajoja Hämeenlinnassa vuodesta 2014 alkaen, mutta vasta vuoden 2017 helmikuussa ne alkoivat olla Ubuntu MATE -pohjaisia. Vuonna 2018 olen pitänyt kymmenisen työpajaa Ubuntu MATEa tunnetummaksi tekemiseksi. Myös englanniksi olen pitänyt yhden työpajan: https://www.instagram.com/p/Blp-wfPlul_/ ja myöhemmin on tarkoitus järjestää työpajoja venäjäksi, somaliksi, kiinaksi, arabiaksi ja persiaksi.

Ehkäpä pääasiallinen innoituksen lähteeni Linuxin puolesta on ympäristönäkökulma: vanhoja tietokoneita ei tarvitse heittää romuttamolle, vaan niistä saa vielä kelpo työjuhtia perusasioihin Ubuntu MATEn avulla. Etuja Ubuntu MATEssa muihin Ubuntu-makuihin verrattuna on useita: yksinkertainen käyttöliittymä ja nykyisin myös kloonikälit Windows- ja Macintosh-järjestelmistä muuttaville; 32-bittisen ohjelmiston ja laitteiston tuki; käytettävys (esteettömstoiminnot vammaisille, kielituki, aktiivinen yhteisö irkissä); etymologiset ja fonologiset kuriositeetit; valmis palveluliiketoiminta Suomessa (https://fuug.fi/2014/paul-brown-koneet-kiertoon/) tärkeimpiä mainitakseni.

Helpompi ja halvempi tietokone arjen digitalisaation haasteisiin! Olen perustanut toiminimen akux.fi, jonka tärkeimpiä liiketoimintakonsepteja on kokonaispalvelu aloittelijan näkökulmasta. Edulliseen 20-40 euron kuukausimaksuun kuuluu Ubuntu MATE -leasing-tietokone, muutama tunti opetusta viikossa sekä Internet-yhteys Moi-operaattorin kanssa yhteistyössä. Markkinointi ja käytännön järjestelyt ovat kuitenkin vielä kesken, koska toiminimi tarjoaa myös muita palveluita opiskelijoille ja työikäisille sekä eläkeläisille.

Jatkosuunnitelmia

** tilata Going Linux -podcastilta opaskirjoja ja kääntää niitä suomeksi, olla kustantajiin yhteydessä
** perustaa uusi yhdistys Ubuntun ja muun avoimen sivistyksen puolesta
** hankkia rahoitusta yleistason yhteistöprojekteille digitaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi: http://dy.fi/a63 esim. STEA, OKM, paikalliset oppilaitokset, Pohjoismaiden ja Baltian yhteistyöjärjestöt
** rekrytoida jäseniä uuteen Robuntu-osuuskuntaan avoimen lähdekoodin ja kotimaisen palveluliiketoiminnan edistämiseksi
 

 

 

Jätä kommentti