Kados – saavutettavien äänikirjojen jakelualustaan kehitetty avoin rajapinta ja integraatio Näkövammaisten Liiton järjestelmään

Kolibre ry sai keväällä 2018 apurahaa FUUG:in säätiöltä Kolibre Kados jakelualustan jatkokehitykseen. Kados on saavutettavien äänikirjojen jakelualusta, joka tukee kansainvälistä DAISY-standardia ja on julkaistu netissä avoimesti Kolibre Github-sivuilla. Kehityssuunnitelma, joka on tehty yhteistyössä Näkövammaisten Liiton (NKL) tiedonsaantipalvelun kanssa, sisältää muun muassa REST-rajapinnan kehityksen ja Docker konttiteknologian hyödyntämisen.

Kolibren kehitystiimi teki jo kesällä 2018 ensimmäisen Docker-version Kadoksen demopalvelusta, joka löytyy Dockerhubissa ja sisältää kolme DAISY äänikirjaa testauksia varten. Kesällä 2018 Kolibre varmisti myös kolmannen osapuolen DAISY-soittimen toimimisen Kados-palvelulla.  

Syksyllä suunniteltiin tarkemmin REST API:n kehityssuunnitelman työvaiheita, mutta kehitys jäi parin kuukauden tauolle koska Kolibrella puuttui sopiva freelance-kehittäjä. Joulukuussa löytyi uusi kehittäjä ja tammikuussa 2019 kehitys on taas jatkunut. Nykyisen suunnitelman mukaan ensimmäinen toimiva REST API-moduuli julkaistaan huhtikuussa 2019 Githubissa ja Dockerhubissa. Uuden moduulin nimi on KOBRA (Kados Orm Backend Rest Application) ja sen kehitystä voi seurata Kolibre Kobran Github-sivuilla.

Kolibre Kobra mahdollistaa selkeän menetelmän hallintajärjestelmien kytkemiseksi Kadokseen: tätä NKL myös hyödyntää. Uuden rajapinnan avulla on mahdollista lisätä kirjoja ja käyttäjiä tietokantaan helposti ja myös seurata jakelupalvelun toimintaa ja käyttöä.

Jätä kommentti