Datataloudessa menestyneiden naisten kasvutarinoita

Monimuotoisuus on Fuugin säätiön apurahojen tämän vuoden teema ja tämä projekti on juuri sen ytimessä. Datan avaaminen avoimena tai kaupallisessa tarkoituksessa on noussut suurempaan rooliin datatalouden kasvaessa. Dataa tarvitaan sovelluksissa ja järjestelmien välisiä operaatioita automatisoidessa. Dataa tarvitaan tekoälyn opettamiseen ja päätöksenteon tukena käytettävissä visualisoinneissa. Mutta mistä löytyy digitalisaation ja datatalouden tulevat tekijät? Mitä tehdä kasvavalle työvoimapulalle?  Osaratkaisu löytynee lisäämällä monimuotoisuutta työelämässä eli lisätään naisten ja tyttöjen kiinnostusta teknologia-alalle: lisää monimuotoisuutta, uusia opiskelijoita alalle ja tekijöitä töihin.

Esimerkit innostaa

Kertomalla esimerkkejä naisten urapoluista datatalouden keskeisiin ja vaikuttajapositioihin on yksi tapa tehdä näkyväksi että se on mahdollista! Vielä parempaa on että naiset itse kertovat omat tarinansa ja heiltä voidaan kysyä lisää. Lisäksi on mahdollista että vielä empivät naiset ja erityisesti maahanmuuttajataustaiset naiset löytävät samaistumisen pisteitä esimerkkinä olevien naisten tarinoiden alkuajoilta.

Data-kahvitunteja

Projektissa pidetään online ”Data-kahvitunteja” 5 kappaletta. Kaikki kahvitunnit yhden viikon aikana ja aloituspäivämäärä ilmoitetaan myöhemmin projektin kotisivulla. Koko sarjan aloittavan data-kahvitunnin pitää Jarkko Moilanen ja siinä pohjustetaan, että mistä datataloudessa on kyse. Tämän jälkeen päästetään naiset lavalle – yksi kerrallaan – 4 päivänä peräkkäin. Päivittäiset esitykset pidetään nimensä mukaisesti alkuiltapäivisin kahvitunnin paikkeilla.

Naisten erilaiset polut menestykseen

Nyt on sovittuna kahden maahanmuuttajan kanssa jo osallistuminen. Molemmat ovat mutkien kautta päätyneet datalouden pariin. Toinen on nykyään senior data analyst ja toinen data-alustan datamarkkinapaikan design lead. Lisäksi on sovittu syntyjään suomalaisen menestyneen naisen osallistumisesta. Hän on nykyään data-alustan kumppaniverkoston johtaja. Neljäs nainen on perustanut datatalouteen oman menestyvän yrityksen. Luvassa on siis 4 hyvin erilaista kasvutarinaa ja esimerkkiä, joihin voi samaistua ja ottaa mallia. Heitä voi pyytää myös ”kummiksi” ja jatkamaan kahden kesken keskustelua ja sparrausta.

4 menestystarinaa kerrottuna – videoina ja kirjallisesti

Naisten kertomat tarinat tallennetaan ja editoinnin jälkeen laitetaan Youtubeen käytettäväksi jatkossa. Lisäksi 4 naisen tarinoista koostetaan kirjallinen dokumentti myöhempää käyttöä varten. Kaikki materiaalit koostetaan yhteen paikkaan, Datataloudessa menestyneiden naisten kasvutarinoita kotisivulle.

Jätä kommentti