Beat: avoimen lähdekoodin käsikirjoitusohjelma

Beat on avoimen lähdekoodin käsikirjoitusohjelma macOS:lle ja piakkoin myös iOS:lle. Lähdekoodi on GPL-lisenssin alaista.

Ohjelmisto on ollut kehittelyssä vuodesta 2019 asti, ja se syntyi alun perin omiin tarpeisiin ohjaajana ja käsikirjoittajana. Beatilla voi kirjoittaa hyvin nopeasti, huolettomasti ja joustavasti, sillä ohjelma hoitaa muotoilun käytännössä kokonaan kirjoittajan puolesta, ja minimalistinen käyttöliittymä on suunniteltu pysymään poissa kirjoittamisen tieltä.

Minimalistisesta ulkoasusta huolimatta Beatissa on vahvat työkalut tarinan rakenteen visualisointiin, tekstin kommentointiin ja muutosten tarkkailuun. Beatin ominaisuuksia voi laajentaa JavaScript-rajapinnan kautta, joka mahdollistaa liitännäisten rakentamisen. Beat tallentaa tiedostot Fountain-muodossa, joka perustuu puhtaaseen tekstiin hieman Markdownin tapaan.

Elokuva- ja TV-ala kaipaa yhä enemmän monipuolisuutta ja -äänisyyttä niin tekijöiden kuin tarinoidenkin suhteen. Beatin tarkoitus on madaltaa kynnystä käsikirjoittamisen aloittamiseen, ja toisaalta vastata myös ammattilaisten vaativampiin tarpeisiin. Aluksi hyvin pienimuotoisista lähtökohdista omaan käyttöön rakennettu ohjelmisto on kehittynyt ja laajentunut neljässä vuodessa valtavasti ja yllättäen löytänyt laajan, maailmanlaajuisen käyttäjäkunnan, jonka ympärille on muodostunut myös lämminhenkinen yhteisö.

FUUGin apurahan avulla on tarkoitus dokumentoida ja siistiä olemassaolevaa koodia ja modularisoida sitä käyttöliittymästä riippumattomiin palasiin, mikä helpottaa ohjelmiston kääntämistä muille järjestelmille.

https://github.com/lmparppei/beat

Jätä kommentti