Fuugin säätiö myönsi vuonna 2023 yhteensä 13 000 euron arvosta apurahoja avointen tietojärjestelmien kehittämiseen

Fuugin säätiö jakaa useita kertoja vuodessa apurahoja ja avustuksia avointen tietojärjestelmien ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittämiseen liittyvään työhön.  Vuoden 2023 aikana säätiö myönsi apurahaa kaikkiaan 13 000 euron arvosta. Apurahaa myönnettiin kaikkiaan neljälle henkilölle.Säätiön hallitus kokoontui vuoden 2023 aikana yhteensä kuusi kertaa. Apurahoja vuonna 2023 saivat: Jos hakemuksesi ei tällä kertaa tullut valituksi voit halutessasi …

Lue lisää

Fuugin säätiö jakaa apurahoja luovaa tekoälyä edistäviin tai sitä tutkiviin avoimen lähdekoodin hankkeisiin

Fuugin säätiö myöntää apurahoja avoimen lähdekoodin kehittämiseksi suomalaisia hyödyttävällä tavalla. Säätiön apurahoilla tuetaan UNIXin kaltaisia käyttöjärjestelmiä, avoimia järjestelmiä ja tietotekniikan avoimia standardeja edistävää tutkimusta, tiedonvälitystä, opetusta ja yleishyödyllisen teknologian kehitystä. Säätiö on varannut vuodelle 2024 yhteensä 30 000 euroa jaettavaksi luovan tekoälyn ja siihen liittyvien avoimien lähdekoodijärjestelmien edistämiseen ja tutkimiseen. Kannustammekin nyt suomalaisissa yliopistoissa ja …

Lue lisää

Alternative Party 2024 – Tulokset

Demoskene-tapahtuma ja digitaalisen kulttuurin festivaali Alternative Party 2024 järjestettiin Helsingissä Tekniikan museossa 11.–13.10.2024. Tapahtuman teemana oli tekoäly, jonka mukaisissa sisällöissä nähtiin mm. tekoälyavusteisia kilpailuita, seminaariesityksiä, puheita, musiikkia ja performansseja. Yhdessä museon näyttelyn kanssa tavoitimme 795 uniikkia kävijää paikan päällä, minkä lisäksi tapahtuman webbisivut saivat 8000 vierailua ja tapahtuman videostriimit ja tallenteet 553 katselua tapahtuman ja …

Lue lisää

Opetusmateriaalia tarjolla Godot-pelimoottorin opiskeluun

Sain keväällä 2024 Fuugilta rahoituksen työstää suomenkielisen videosarjan Godot-pelikehityksestä. Godot-pelimoottori on noussut viimeisen parin vuoden aikana kehittäjien suosioon. Se ei muuta lisenssiehtojaan koko ajan, eikä vaadi käyttäjiltään lisenssimaksuja. Godot on avointa lähdekoodia. Työstin kevään aikana erilaisia demoja ja syksyllä Godot 4.3:n ilmestyttyä rupesin nauhoittamaan ja editoimaan materiaalia. Nyt ensimmäiset videot ovat ulkona, joten jouluruokien sulattelun …

Lue lisää

VSCode extension helppoon funktioiden testaamiseen

Function Runner projektissa tehdään suosittuun VSCode IDE:en lisäosa (extension), mikä mahdollistaa käyttäjän kirjoittamien funktioiden suorittamisen suoraan IDE:stä nappia painamalla ilman, että käyttäjän pitää itse kirjoittaa koodia funktion suorittamiseen. Käyttäjä voi myös helposti antaa argumentit jolla haluaa suorittaa funktion. Aluksi tuettuina kielinä on Javascript ja Typescript mutta koodi kirjoitetaan niin että uusien kielien lisääminen on helppoa. …

Lue lisää

Esittelyssä O-Ring: Avoimen lähdekoodin älysormusalusta

Olemme innoissamme ilmoittaessamme, että FUUG-säätiö tukee Dr. Dariush Salamin kehittämää O-Ringiä. O-Ring on täysin avoimen lähdekoodin älysormusalusta, joka on suunniteltu mullistamaan puettavan teknologian kenttä. O-Ring on rakennettu läpinäkyvyyden ja saavutettavuuden periaatteiden mukaisesti. Se on lisensoitu MIT-lisenssillä, mikä tarkoittaa, että kaikki – laitteiston suunnitelmista ja piirilevysuunnitelmista ohjelmistoihin ja firmwareen – on vapaasti yhteisön saatavilla. Käyttäjät omistavat …

Lue lisää

Cetmix kehittää avoimen lähdekoodin taloushallintoa Odoo-toiminnanohjausjärjestelmään

Ab Cetmix Nordic Oy on saanut Fuugin säätiöltä apurahan, jonka avulla yhtiö pystyy kehittämään avoimen lähdekoodin Odoo-toiminnanohjausjärjestelmään Suomen lainsäädännön mukaiset, avoimen lähdekoodin tase- ja tuloslaskelmat sekä ALV-raportin. Yhtiön mukaan avustus edistää myös muiden avoimen lähdekoodin taloushallinnon toiminnallisuuksien, kuten verkkolaskujen, kehitystä. ”Kehitämme FinnERP:ksi ristittyä taloushallinnon laajennuspakettia suosittuun Odoo ERP:hen (Enterprise Resource Planning). FinnERP on Suomeen lokalisoitu …

Lue lisää

LCR-roskankeräysrobotti

Hacklab Kuopio on tekemässä roskankeräysrobotti-projektia (työnimellä LCR, Litter Collecting Robot). Robotin päätehtävä on kerätä ulkoa pientä roskaa, kuten tupakantumppeja, nuuskapusseja ja käärepapereita, kevyen liikenteen väyliltä, kaduilta ynnä muista ympäristöistä kaupungissa. Aloitimme projektin vuoden 2023 keväällä. Robottia kehittää tällä hetkellä kolme henkilöä, joista yksi on erikoistunut ohjelmistokehitykseen, toinen automaatio- ja sähkötekniikkaan ja kolmas mekaniikkaan. Robotti on …

Lue lisää

Alternative Party 2024 – 11.–13.10.2024 Tekniikan museo, Helsinki

Mikä on Alternative Party? No se on tietenkin demotapahtuma ja digitaalisen kulttuurin festivaali, jossa on sata tietokonepaikkaa, yhteisöllinen tila, luovaa sisältöä, työpajoja, museokierros, esityksiä ja kilpailuja. Samankaltainen kuin LAN-tapahtuma, mutta tavoitteena on luovuus pelaamisen sijaan. Tämän vuoden tekoälyteemainen tapahtuma järjestetään 11.–13.10.2024 Tekniikan museossa, Helsingissä, ja se on auki perjantaina ja lauantaina klo 11–00 ja sunnuntaina …

Lue lisää

Opetusmateriaalien luominen pelikehitykseen Godot-pelimoottorilla

Maailman suosituin pelimoottori Unity päätti syksyllä 2023 muuttaa lisenssiehtojaan ja alkaa veloittaa pelikehittäjiltä rahaa muun muassa pelkistä pelien asennuksista. Käytännössä tämä olisi ajanut indiepelinkehittäjät ahtaalle ja lopulta Unity muutti suunnitelmiaan. Luottamuspula oli kuitenkin syntynyt ja kehittäjät rupesivat katselemaan olisiko olemassa pelimoottoria, jonka lisenssiehdot ja kustannukset eivät muuttuisi lennosta koko ajan. Godot-pelimoottorin neljäs versio oli juuri …

Lue lisää

ScType 2.0: Parantaa yksisolun transkriptomiikan analyysiä uusien lääketieteellisten läpimurtojen tiellä

Kuvittele, että voisit avata jokaisen ihmiskehon solun mysteerit ja tasoittaa tien ennenkuulumattoman merkittäville lääketieteellisille läpimurroille. Yksisolu RNA-sekvensointi (scRNA-seq) on uusi teknologia, joka mahdollistaa tiedemiehille, biologeille ja kliinikoille keinon tutkia yksittäisten solujen ainutlaatuisia piirteitä. Menetelmä yhdessä tehokkaan data-analytiikan kanssa mahdollistavat biologian ja terveydenhuollon ennennäkemättömät edistysaskeleet, mukaanlukien sairauksien parempi ymmärtäminen ja henkilökohtaisten hoitostrategioiden luominen. ScType (https://github.com/IanevskiAleksandr/sc-type, https://sctype.app) on …

Lue lisää

Keminformatiikan työpaja lukiolaisille: lääkeyhdisteiden liukoisuuden ja ominaisuuksien mallintaminen

Nykyajan lääkekehitys on monimutkainen prosessi, joka nojaa kokeellisten ja lääketieteellisten tutkimusten lisäksi kriittisiin ohjelmointiratkaisuihin kemiallisista ilmiöistä. Lääkekehityksen kustannukset voivat nousta miljardeihin ja kestää yli kymmenen vuotta ennen kuin lääkkeitä saadaan markkinoille. Erityisesti vielä testattavien lääkeyhdisteiden lääkekemian tutkimukset ovat usein aikaa vieviä, kalliita ja mahdollisesti kestämättömiä akuuttien lääketieteellisten ongelmien ratkaisemiseksi. Yksi tapa ratkaista näitä ongelmia on …

Lue lisää