Fuugin säätiö myönsi vuonna 2023 yhteensä 13 000 euron arvosta apurahoja avointen tietojärjestelmien kehittämiseen

Fuugin säätiö jakaa useita kertoja vuodessa apurahoja ja avustuksia avointen tietojärjestelmien ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittämiseen liittyvään työhön.  Vuoden 2023 aikana säätiö myönsi apurahaa kaikkiaan 13 000 euron arvosta. Apurahaa myönnettiin kaikkiaan neljälle henkilölle.Säätiön hallitus kokoontui vuoden 2023 aikana yhteensä kuusi kertaa. Apurahoja vuonna 2023 saivat: Jos hakemuksesi ei tällä kertaa tullut valituksi voit halutessasi …

Lue lisää

Fuugin säätiö jakaa apurahoja luovaa tekoälyä edistäviin tai sitä tutkiviin avoimen lähdekoodin hankkeisiin

Fuugin säätiö myöntää apurahoja avoimen lähdekoodin kehittämiseksi suomalaisia hyödyttävällä tavalla. Säätiön apurahoilla tuetaan UNIXin kaltaisia käyttöjärjestelmiä, avoimia järjestelmiä ja tietotekniikan avoimia standardeja edistävää tutkimusta, tiedonvälitystä, opetusta ja yleishyödyllisen teknologian kehitystä. Säätiö on varannut vuodelle 2024 yhteensä 30 000 euroa jaettavaksi luovan tekoälyn ja siihen liittyvien avoimien lähdekoodijärjestelmien edistämiseen ja tutkimiseen. Kannustammekin nyt suomalaisissa yliopistoissa ja …

Lue lisää

Maaliskuussa 2024 myönnetty apuraha

Fuugin säätiö jakaa useita kertoja vuodessa apurahoja ja avustuksia avointen tietojärjestelmien ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittämiseen liittyvään työhön. Säätiön hallituksen kokouksessa tammikuussa 2024 päätettiin tukea seuraavia apurahahakemuksia: Jos hakemuksesi ei tällä kertaa tullut valituksi, voit halutessasi hakea avustusta uudestaan. Jatkuva apurahahaku Säätiön jatkuvaan apurahahakuun voi koska tahansa jättää hakemuksen, myös muista aiheista kuin teemavuosi. Sama …

Lue lisää

ScType 2.0: Parantaa yksisolun transkriptomiikan analyysiä uusien lääketieteellisten läpimurtojen tiellä

Kuvittele, että voisit avata jokaisen ihmiskehon solun mysteerit ja tasoittaa tien ennenkuulumattoman merkittäville lääketieteellisille läpimurroille. Yksisolu RNA-sekvensointi (scRNA-seq) on uusi teknologia, joka mahdollistaa tiedemiehille, biologeille ja kliinikoille keinon tutkia yksittäisten solujen ainutlaatuisia piirteitä. Menetelmä yhdessä tehokkaan data-analytiikan kanssa mahdollistavat biologian ja terveydenhuollon ennennäkemättömät edistysaskeleet, mukaanlukien sairauksien parempi ymmärtäminen ja henkilökohtaisten hoitostrategioiden luominen. ScType (https://github.com/IanevskiAleksandr/sc-type, https://sctype.app) on …

Lue lisää

Keminformatiikan työpaja lukiolaisille: lääkeyhdisteiden liukoisuuden ja ominaisuuksien mallintaminen

Nykyajan lääkekehitys on monimutkainen prosessi, joka nojaa kokeellisten ja lääketieteellisten tutkimusten lisäksi kriittisiin ohjelmointiratkaisuihin kemiallisista ilmiöistä. Lääkekehityksen kustannukset voivat nousta miljardeihin ja kestää yli kymmenen vuotta ennen kuin lääkkeitä saadaan markkinoille. Erityisesti vielä testattavien lääkeyhdisteiden lääkekemian tutkimukset ovat usein aikaa vieviä, kalliita ja mahdollisesti kestämättömiä akuuttien lääketieteellisten ongelmien ratkaisemiseksi. Yksi tapa ratkaista näitä ongelmia on …

Lue lisää

Breeze 2.0: verkkosovellus lääkeseulonnan tulosten interaktiiviseenanalysointiin ja visualisointiin

Breeze 2.0 verkkosovelluksella voidaan analysoida lääkeseulonnan tuloksia ja suorittaa seulonnan laadunvalvontaa, tulkita tunnistettuja lääkeosumia väärien positiivisten/negatiivisten löytämiseksi, sekä tehdä tulosten jälkianalyysia ja visualisoida tuloksia. Breeze 2.0- verkkosovellus julkaistiin Nucleic Acids Research –julkaisusarjassa 2023 (Nucleic Acids Research, Volume 51, Issue W1, 5 July 2023, Pages W57–W61, https://doi.org/10.1093/nar/gkad390). Julkaisulla on tähän mennessä 4 viittausta ja käyttäjämäärät ovat …

Lue lisää

Lokalisointiprojekti kääntämässä OmegaT-käännöstyökalun käsikirjaa suomen kielelle

OmegaT (https://omegat.org) on vapaa käännöstyökalu, jonka juuret juontavat 2000-luvun alkuun, aikaan, jolloin erilaiset tietokoneavusteisen kääntämisen työkalut tekivät tuloaan. Pääasiassa vapaaehtoisvoimin ylläpidettävä projekti on ehtinyt jo 20 vuoden ikään, ja sekä projektin koodia että sen lokalisointia kehitetään edelleen. Tammikuussa 2020 ohjelmasta julkaistiin versio 4.3.2, jonka asennuskansiosta löytyi readme-tiedostoja 32 kielellä, mukaan lukien Fuugin säätiön tuella laadittu …

Lue lisää

Suomen romanikielen kieliteknologiaa valmistunut Linuxia hyödyntäen

18.2.2024 kirjoittaja Kimmo Granqvist ROMTWOL on Suomen romanikielen automaattisen muoto-opin jäsennin. Se etsii siihen syötetylle sananmuodolle sanavartalon tai perusmuodon, jonka hyväksyttävä muoto se on. Samalla se kertoo, millaisista osista sananmuoto koostuu. Esimerkiksi romanikielen sana ”džeeno” ’mies’ analysoidaan ”^džeeno/’džeen$<n><sg><nom>$”, jossa <n> tarkoittaa sanaluokkaa substantiivi, <sg> yksikköä ja <nom> nominatiivisijaa. Jäsennin ei löydä analyysiä väärin kirjoitetulle tai …

Lue lisää

Tammikuussa 2024 myönnetty apuraha

Fuugin säätiö jakaa useita kertoja vuodessa apurahoja ja avustuksia avointen tietojärjestelmien ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittämiseen liittyvään työhön. Säätiön hallituksen kokouksessa tammikuussa 2024 päätettiin tukea seuraavia apurahahakemuksia: Jos hakemuksesi ei tällä kertaa tullut valituksi, voit halutessasi hakea avustusta uudestaan. Jatkuva apurahahaku Säätiön jatkuvaan apurahahakuun voi koska tahansa jättää hakemuksen, myös muista aiheista kuin teemavuosi. Sama …

Lue lisää

Liikuteltava modulaarinen pakohuonepeli

Oletko koskaan haaveillut pääseväsi kokeilemaan pakohuonepeliä, jossa sinun täytyy ratkaista ongelma ennen kuin aika loppuu? Tai oletko halunnut luoda oman pakohuonepelin, jota voit jakaa muiden kanssa? Jos vastasit kyllä, niin meillä on sinulle hyviä uutisia! Hacklab Mikkeli ry on aloittanut uuden projektin, jonka tavoitteena on suunnitella ja valmistaa modulaarinen ja avoimen lähdekoodin pakohuonepeli. Pakohuonepeli koostuu …

Lue lisää