LibreOfficen suomennoksen tarkastamisen ja sanaston laajentamisen tulokset

Fuugin säätiö myönsi minulle kesäkuussa 2021 apurahan LibreOfficen suomennoksen tarkistamista ja sanaston laajentamista varten. Tällä kertaa halusin erityisesti käydä läpi LibreOfficen ns. laajennetut vihjeet, jotka ovat tavallisten työkaluvihjeiden laajempia versioita. LibreOfficen kehittäjät kopioivat nämä LibreOfficen ohjeista käyttöliittymän puolelle syksyllä 2020, mutta niitä ei ollut tarkistettu aiemmin.

Suomennettuja laajennetuja vihjeitä on yhteensä noin 2 000 kpl, ja useimmat niistä olivat hankkeen alkaessa vähintäänkin kielenhuollon tarpeessa. Pyrin korjaamaan mahdolliset käännösvirheet, muokkaamaan virkkeistä sujuvampia ja tarkistamaan, että vihjeissä mainittujen toimintojen nimien suomennokset vastaavat sitä, mitä LibreOfficen käyttöliittymässä näkyy. Vihjeiden tarkistaminen auttoi myös löytämään käyttöliittymätekstien suomennoksista aiemmin tarkistamattomia tai huomaamatta jääneitä virheitä. Näitä löytyi etenkin LibreOffice Writerista. Toisinaan havaitsin, että englanninkielinen lähdeteksti on virheellinen. Lähdeteksteistä löytyi lopulta kymmeniä virheitä ja epäselvyyksiä, jotka ilmoitin kommentteina LibreOfficen kehittäjien tiedoksi. Kehittäjät ehtivät jo korjata hankkeen aikana niistä muutamia.

Koska parin tuhannen vihjeen läpikäynti vei runsaasti aikaa, tällä kertaa sanastoa karttui vähemmän kuin aiemmissa hankkeissa. Sitä syntyi kuitenkin lisää reilun 60 termin verran. Tarkistin ja korjasin entiseen tyyliin käyttöliittymän suomennokset sanaston mukaiseksi ja dokumentoin tärkeimmät sanastomuutokset wikiin.

Jonkin verran laajennettuja vihjeitä merkitsin odottamaan myöhempää selvittelyä. Myös muita käyttöliittymätekstejä jäi edelleen tarkistamatta. Hanke paransi kuitenkin huomattavasti LibreOfficen suomennoksen laatua. Laajennetut vihjeet ovat hyvä apu LibreOfficen käyttäjille – kunhan ne on käännetty kunnolla. Mikäli laajennetut vihjeet eivät ole käytössä, ne voi ottaa käyttöön versiossa 7.1 tai uudemmissa valitsemalla Työkalut – Asetukset… – LibreOffice – Yleistä – Laajennetut vihjeet. Osa korjatuista suomennoksista on jo käytössä LibreOfficessa ja loput ilmestyvät lähiaikoina versioissa 7.1.7 ja 7.2.3. Kiitän Fuugin säätiötä hankkeen mahdollistaneesta tuesta.

Jätä kommentti