Vuosi 2021 muistetaan paitsi koronasta niin myös hienoista projekteista, joita Fuugin säätiö sai olla tukemassa.
Vuoden 2020 teema ‘Linux kotonasi’ toi hienoja tuloksia vielä vuonna 2021 ympäri Suomea: Uusi Nokia ry kehitti Raspberry Pi -pohjaisen OpPi-oppijan tietokoneen, jota pilotoitiin Pikkolan koulussa Kangasalassa. Hacklab Mikkeli järjesti Raspberry Pi -pelinkehitystapahtuman innokkaille pelaajille ja pelinkehittäjille. Seinäjoen hacklabissa kehitettiin Linux kotiin -pohjalta teknologiaa, jolla opastaa ja kurssittaa uusia avoimen lähdekoodin osaajia. Korona sotki tapahtumasuunnitelmia, mutta seinäjokiset organisoivat toimintamallinsa uudestaan ja järjestivät pienimuotoisia tilaisuuksia kysyntä edellä.
Pertunmaalla korona esti suunnitellut Linux-tapahtumat, mutta ei estänyt aktivisteja järjestämästä koulun virtuaalista etäjoulujuhlaa. Korona toi kohinalla etäkokoukset. Korona lähtee joskus, mutta etäkokoukset jäävät. COSS kartoitti Fuugin rahoittamassa projektissa etäkokoustarpeita ja kehitti konseptin ja viitearkkitehtuurin ‘Avoin etäkokous’ – toteutusta vailla valmis.
Vuoden 2021 teema oli ohjelmiston laatu – ‘kertakäyttösoftasta kestokäyttösoftaan’. Avoimen koodin voima piilee yhteisössä, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa ja eri organisaatioista haluavat kehittää ohjelmistoja kenen tahansa vapaasti käytettäväksi. Vuonna 2021 Fuugin säätiö auttoi kolmea yhteisöä kehittämään edelleen avoimen koodin ohjelmistoaan: Koha, Wekan ja LibreOffice.
Koha on alunperin Uudessa Seelannissa kehitetty kirjasto-ohjelmisto, joka on käytössä ympäri maailmaa. Suomessa se on käytössä 93 kirjastossa. Joonas Kylmälä kuuluu kansainväliseen Koha-kehittäjien ydinjoukkoon. Joonas haki ja sai avustusta Koha-järjestelmän virheiden korjaamiseen ja laadun kehittämiseen. Uusi Kohan versio 21.11 ilmestyi marraskuussa.
Wekan on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jonka avulla voi hyödyntää kanban-suunnittelumenetelmää. Kanban on alunperin Toyotan tehtaalla kehitetty lean management -menetelmä, joka on laajasti käytössä myös mm. ohjelmistoprojektien hallinnassa. Lauri Ojansivu sai Fuugin säätiöltä tukea projektiinsa, jossa korjattiin Wekan -ohjelmiston virheitä ja parannettiin käytettävyyttä. Wekan- ohjelmistosta on myös suomenkielinen versio.
LibreOffice on avoimen maailman ‘the toimistotyökalu’: erinomainen esimerkki ohjelmistosta, jota kehittävät niin yksittäiset ihmiset kuin isot organisaatiotkin. Ohjelmistosta on suomenkielinen versio, jota kehitetään ja kotoutetaan koko ajan. Tuomas Hietala sai Fuugin avustuksen projektiinsa, jossa rikasti ohjelmiston suomenkielistä versiota 60 uudella termillä.
Datatalous nousee kohisten ja API-talous on yksi datatalouden katalysaattori. API-talous rakentaa helppoja työkaluja ja keinoja kehittäjille hyödyntää dataa osana omaa liiketoimintaansa. Fuugin säätiö on tukenut API-taloutta jo vuosia ja viime vuonna tuimme alan yhtä suomalaista pioneeria Jarkko Moilasta kun hän tuotteisti API-talouden konseptia tuoden työkaluja kenen tahansa käytettäväksi. Tuloksena oli opetussarja datan palvelullistamiseksi ja projekti sai jatkoa loppuvuonna ja myös jatkorahoitusta Fuugilta.
Avoin teknologia ja Fuugin säätiö Internetin ytimessä
Koko Internet perustuu avoimeen lähdekoodiin, avoimiin standardeihin ja avoimeen innovaatioon. Maailma ilman avointa teknologiaa ja ajattelua olisi maailma ilman Internetiä. Internetillä oli myös suljettuja kilpailijoita, mm. suomalaiset TeleSampo ja Infotel sekä ranskalainen Minitel. Ei ole enää, avoin maailma voitti.
Nimipalvelu (Domain Name Service, DNS) yhdistää internetin verkkonimen ja vastaavan IP-numeron, DNS on internetin puhelinluettelo. Tietoturva on internetin ytimessä ja sitä kautta myös DNS-nimipalvelun tietoturva. Joona Hoikkala on kehittänyt jo aiemmin DNS-palvelun turvallisuutta parantavan acme dns -sovelluksen – tietysti avointa lähdekoodia. Joona, jota Fuugin säätiö on aikaisemminkin tukenut työssään webin tietoturvan kehittämiseksi, halusi kehittää lisäsovelluksen, jonka avulla acme dns-ohjelmistoa on entistä helpompi hyödyntää. Tuo lisäpiirre valmistui Fuugin säätiön tuella ja se on julkaistu MIT-lisenssin alla ja se on saatavilla GitHubista osoitteessa: https://github.com/acme-dns/acme-dns-client.
Vuosi 2021 oli hienojen saavutusten vuosi, toivottavasti myös vuosi 2022. Julkaisemme tämän vuoden teeman pian – ole kuulolla. Ja hakemuksia voi luonnollisesti lähettää mistä tahansa aiheesta, joka edistää avoimen koodin, datan ja standardien tutkimusta, kehitystä sekä levittää avoimen teknologian ilosanomaa ja hyödyntämistä.
Fuugin hallituksen puolesta
Jyrki Koskinen, hallituksen puheenjohtaja